Mikael Mikael "Backis" Backstulid var med i Bonde söker fru 2021 och träffade sin livspartner Evelina.
Backis och Evelina hittade varandra i TV4:s succéprogram Bonde söker fru. Nu bor de tillsammans på gården i Vreta Kloster. Backis och Evelina bor nu tillsammans på gården i Vreta Kloster.
Tandemcykeln som är tänkt att ta Backis och Evelina runt Vättern i sommar. Just nu saknas dock lite grejer på den. Tandemcykeln som är tänkt att ta Backis och Evelina runt Vättern i sommar. Just nu saknas dock lite grejer på den.
Artikel

”Backis” hittade kärleken – och tandempartner – i tv

2022-03-12

I höstas blev Mikael Backstulid ”Backis” med svenska folket när han fann kärleken i TV4-succén Bonde söker fru. Men i programmet fick Evelina inte bara frågan om hon ville fortsätta dejta östgöten, på köpet kom även en inbjudan om att cykla tillsammans runt Vättern.

I maj 2021 presenterades Mikael ”Backis” Backstulid som en av bönderna i den sextonde säsongen av Bonde söker fru. Ett knappt år senare har livet förändrats på många sätt. Inte minst att han numera är han sambo med sin Evelina.

Men det var inte bara en livspartner han hittade i det populära dejtingprogrammet. När slutvalet väl var gjort och paret var i väg på resa där bland annat ridning – ett av Evelinas största intressen – stod på programmet, passade han på.
”Nu när jag har provat på att rida får du hänga med på något av mina äventyr. Cykla Vätternrundan kanske? 30 mil på cykel…”.
Svaret kom lika snabbt som överraskande: ”Jag är på!”.
– Vi både gillar utmaningar och är riktiga vinnarskallar. Så det var något som vi hade diskuterat. Men jag trodde inte att hon skulle svara ja så fort, säger Backis.
– Jag var inte så svårövertalad. Jag blev bara glad att han ställde frågan. Vätternrundan är något som jag har haft på min bucket list. Men jag trodde kanske inte att vi skulle göra det på en tandem, säger Evelina.

Backis cyklade på 16 timmer i Vätternrundandebuten

Det är nämligen på en tandem som de kommer att stå på startlinjen där i juni.
– Jag har alltid tänkt att nästa gång jag försöker ska jag göra det på en oväxlad cykel. Och på en sådan cykel är man ju två, så då tänker jag att det måste gå lätt. Vi får se om vi kan hålla sams, säger Backis och skrattar.

”Nästa gång”, ja. Det var 2019 som Backis för första och hittills enda gången har genomfört Vätternrundan. Trots bara nio mil på sadeln inför loppet tog han sig i mål och njöt av folkfesten. Även om resan runt sjön tog 16 timmar.
– Ned till Jönköping var det lättcyklat i alla fall. Men jag har ett pannben utan dess like. Sedan var det mäktigt att se engagemanget på folk, som gick man hur huse för att komma ut och heja. När vi kom över på västgötasidan satt det folk i soffor, drack bärs och hejade. Helt fantastiskt, säger han.

Arbetet i skogen ger ”grym träning”

Backis har alltid tyckt om att träna och motionera. Löpning och cykling har varvats med bollsporter som fotboll och innebandy, samtidigt som arbetet i skogen hemma på gården i Vreta kloster har skapat en stark grundkondition.
– Det ger grym träning och det var nog den som gjorde att jag klarade Vätternrundan förra gången, trots bara nio mil i benen.

Den här gången ska det dock bli bättre förberedelser och båda två ser fram emot att få komma i gång och träna inför sommarens stora utmaning. Bara cykeln blir redo.
– Det var en gammal cykel jag hittade här hemma på gården. Men den behöver fixas till med lite grejer först; däck, pedaler och lite annat, säger Backis.

Evelina fyller i:
– Sedan är det bara att börja trampa.

Vad är det som lockar med Vätternrundan?
– Att man får en utmaning och testar sig själv. Jag ser fram emot känslan när man har kommit i mål och klarat det, säger Evelina.

Vill göra En Svensk Klassiker

I framtiden siktar Backis även på att göra En Svensk Klassiker. Vasaloppet har han, precis som Vätternrundan, redan genomfört en gång och han tror att Lidingöloppet blir en hyfsat lätt match.
– Den stora utmaningen blir att lära mig simma lite bättre så jag kan klara av Vansbrosimningen. Men det är kul att ha ett personligt mål, som jag kan bevisa att jag klarar av.

Huruvida han får med sig Evelina på hela Klassikern framöver är i skrivande stund oklart. Däremot har de många andra planer. Bestiga Kebnekaise tillsammans som ett exempel. Något som också står klart är att Bonde söker fru förändrade hans liv ganska rejält.
– Det har det verkligen. Evelina är världens bästa och finaste tjej, vi kompletterar varandra på ett riktigt bra sätt.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Magnus Ragnvid/TV4, Privat