Årets Vätternrundan-kollektion från Craft är presenterad.
I kollektionen finns cykeltröja, cykelbyxor, strumpor, armvärmare, t-shirt och så klart en cykelkeps.
Designern Anders Englund har utgått från Vätternrundans färgpalett och skapat en design som ska skapa igenkännande och ge en känsla av assymetri.
Färgerna – svart, gul och blå – förknippas med asfaltsmilen runt Vättern, de böljande rapsfälten och Vättern med sina blå skiftningar.
Vätternrundans marknadschef Oskar Sundblad ger tumme upp till kollektionen: "Förbaskat snygg och skön", var betyget.
Artikel

Årets Vätternrundan-kollektion är släppt

2020-05-14

I samarbete med Vätternrundan lanserar under torsdagen Craft årets klädkollektion för Vätternrundan 2020.
    – Med tanke på att det inte blir någon ”riktig” Vätternrundan känns kollektionen än viktigare i år. Nu går det att känna tillhörighet ändå, säger Victoria Thorn, marknadskoordinator för Sverige på Craft.

Craft är specialiserat på innovativa funktionskläder och produkter inom flera sporter ochhar varit leverantör av Vätternrundans egen kläduppsättning under flera år. Kollektionen, som har en stilren och hållbar design, innefattar cykeltröja, cykelbyxor, strumpor, armvärmare, t-shirt och självklart den givna cykelkepsen.
    – En väldigt fin kollektion, anpassad efter Vätternrundans färger och manér, framtagen för att passa alla cyklister, säger Victoria.
    – Processen startade redan förra året, så det är lång tid mellan skisser och färdiga produkter.

Bakom årets färger och formgivning står designern Anders Englund. Med sig till designerbordet hade han dels förra årets succé-kollektion i minne, dels fokus på ett tidlöst uttryck som ska hålla i många år.
    – För mig är det viktigt att kläderna är så snygga och fria i sitt uttryck att man vill använda dem även i andra sammanhang, när man tränar eller cyklar andra motionslopp, säger Anders.
    – I år har jag utgått från Vätternrundans färgpalett och försökt skapa en design som ger en känsla av asymmetri, men även av igenkännande såklart. Årets version har även en mer dekorativ design som ger liv åt plaggen.

Just användbarheten har varit central i formgivningen, vilket inte minst gäller cykelbyxorna.
    – Crafts cykelbyxor håller mycket hög kvalitet och jag har därför skapat en design som funkar tillsammans med alla typer av överdelar. Det grafiska uttrycket är dessutom fritt från årtal, vilket gör plaggen årsmässigt obundna, säger Anders.

Årets kollektion är svart med gula och blå detaljer. Enkelt tidlös, men samtidigt förknippad med asfaltsmilen runt Vättern, de böljande rapsfälten och Vättern med sina blå skiftningar.
    En kollektion som får tummen upp av Oskar Sundblad, försäljnings- och marknadschef på Vätternrundan:
    – Den är förbaskat snygg och skön, säger Oskar.
    – Plaggen är lite cleanare än tidigare och ger mycket hög funktion och komfort. De passar perfekt till att cykla en 30-milsrunda eller när du samlar mil under Min Vätternrundan.

Som tidigare har beslutats blir det i år inga traditionella lopp under Cykelveckan på grund av covid-19. I stället kan alla som är anmälda till något av Vätternrundans lopp 2020 välja att köra Min Vätternrundan, vilket innebär att man kan registrera sina cyklade mil på hemmaplan och fortfarande gå i mål.
    Och varför inte göra det i årets nya Vätternrundan-kollektion?
    – Vi har redan fått in 600 anmälningar utöver de 28 000 som är anmälda till de ordinarie loppen, berättar han.
– Det fina är att deltagaren själv väljer hur han eller hon vill genomföra sin runda, inom- eller utomhus, i ett svep eller genom att dela upp distansen under veckan.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Jeff Thorén

Vill du cykla i Vätternrundans färger i sommar?

Årets kollektion finns att köpa på stadium.se.