Anna Svärdström har verkligen fastnat för e-cykling och är en av de bästa kvinnorna i Sverige. Anna Svärdström har verkligen fastnat för e-cykling och är en av de bästa kvinnorna i Sverige.
Utöver sin egen karriär har Anna Svärdström även varit framgångsrik tandempilot åt paracyklisten Louise Jannering. Inte minst under paralympics i Tokyo i fjol där duon kammade hem två bronsmedaljer. Utöver sin egen karriär har Anna Svärdström även varit framgångsrik tandempilot åt paracyklisten Louise Jannering. Inte minst under paralympics i Tokyo i fjol där duon kammade hem två bronsmedaljer.
I Zwift kan man göra egna avatarer. I Zwift kan man göra egna avatarer.
Artikel

Anna, 54 år, zwiftar med stjärnorna

2022-03-18

Anna Svärdström har alltid varit lite av en träningsnarkoman. Men det är på tävlingsbanan som hon trivs allra bäst. Och det är en av anledningarna till att hon verkligen har fastnat för Zwift.
    På söndag är hon en av deltagarna i premiären av Stadium x Vätternrundan E-race.
    – Det är alltid roligt att få träffas IRL, och det ska bli extra kul att cykla inför livepublik, säger hon.

Idrotten har alltid haft en stor betydelse för Anna Svärdström. Inte minst konditionsidrotter. Tidigare tävlade hon i triathlon och under senare år har 54-åringen, med rötterna i Värmland, fastnat rejält för cykling.
    Något som också har gett eko i resultatlistorna.
    I september var hon med och cyklade hem två bronsmedaljer under Paralympics i Tokyo där hon var tandempilot åt synskadade Louise Jannering. Och så sent som för tre veckor sedan placerade hon sig på 12:e plats på VM i e-cykling med ett stjärnspäckat startfält.

Ändrade uppfattning om konditionsträning inomhus

Men det tog ett tag innan hon förstod tjusningen med att cykla inne framför en dataskärm.
    – Jag har alltid tyckt att konditionsträning inomhus är rätt trist och att cykla ensam på det sättet var i särklass den tråkigaste träning jag visste. Därför åkte jag mest skidor under vintrarna tidigare. Men när Paralympics kom på tapeten så utryckte Louise lite diskret att jag kanske borde cykla på vintern också. Grenspecifik träning gör oftast mest nytta och jag hade råd att inte tappa cykelformen helt under vintern.

Att Annas man strax dessförinnan hade byggt en så kallat ”pain cave” i huset och börjat zwifta gjorde det lättare för henne att trilla dit.
    – Jag som tävlingsmänniska triggas av att ta i mer om jag har ett hjul att följa. För många är Zwift en social grej, där de bestämmer vilket race eller vilken workout de ska köra och  pratar med varandra samtidigt via Discord. Men för mig är det tävlingsmomentet som lockar mest. Här kan jag ta ut mig maximalt genom att försöka hänga på andra. Det får mig att ta i lite mer och därigenom får jag en högre träningseffekt, säger Anna.

Anna Svärdström: ”Extra taggad på liveevent nu”

På söndag är hon en av alla cyklister som deltar i det nya virtuella loppet Stadium x Vätternrundan E-race. Och hon gör det på plats i Stadium Gallerian i Stockholm.
    – Det ser jag verkligen fram emot. Jag är extra taggad på liveevent nu efter två år av pandemi och det är några duktiga deltagare på plats. Faktum är att vi aldrig har träffats tidigare, trots att vi har cyklat ihop på Zwift hur länge som helst.

Anna tycker att alla som bor på våra nordliga breddgrader borde testa att cykla virtuellt. Det är något som hon verkligen rekommenderar om man har problem med träningsmotivationen under vintern.
    – Zwift är ett spel som tar lite tid att bli riktigt bra på. Men det är också en del av utmaningen. Du behöver inte vara starkast för att vinna, utan det gäller att cykla smart och använda sina watt vid rätt tillfälle. Och medan du lär dig blir du både starkare och har riktigt roligt på vägen.

Ska cykla Halvvättern i sommar

Stadium x Vätternrundan e-race blir ett avslut på årets inomhussäsong innan det är dags att börja cykla ute på allvar. Till sommaren väntar bland annat Halvvättern med tjejgänget Team L’Echelon.
    – Det var några år sedan jag körde ett lopp under Cykelveckan. De senaste åren har den sammanfallit med vår satsning på paracykel-VM, men nu ska det bli kul att komma tillbaka. 15 mil känns också som en väldigt lagom distans. Så långt fixar man att hålla motivationen uppe även om det skulle spöregna och blåsa kraftigt, säger Anna.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat, Svenska Paralympiska Kommittén

Anna Svärdström

Ålder: 54 år.

Bor: Danderyd.

Yrke: Projektledare mjukvaruutveckling på företaget Infor.

Cykelklubb: Team Swedish Zwifters, Fredrikshof, CK Valhall och SubXX.

Familj: Maken Nichlas, sonen Gabriel och bonusdotter Linn.

Intressen: Cykling, längdskidåkning och vandring i vacker natur och trevligt sällskap.

Dold talang: Dikta födelsedagsvisor och sjunga snapsvisor.