Gravelcykling blir allt hetare i landet. Det har inte gått obemärkt förbi hos Cykelförbundet. I våras bildades en grengrupp och strax därefter utsågs Anna Öhrström till Sveriges första förbundskapten för grenen.
– Det är en sport som passar mig. En kombination av mountainbike och landsväg, det bästa av två världar, säger hon.
Under många år var Anna Öhrström (då Enocsson) en av Sveriges bästa mountainbikecyklister, med såväl världscupsegrar som internationella mästerskap på meritlistan. Men när hon nu tar på sig förbundskaptensrocken är det inom en annan gren.
– Sedan jag lade av har jag haft ett antal erbjudanden, men då har det inte varit läge. Men som livet ser ut nu, när dottern börjar bli lite äldre, passade det att tacka ja. Det känns som en kul utmaning, säger hon.
Vad har du för relation till gravel?
– Det är relativt nytt för mig. Men det är en typ av cykling som jag gillar och passar mig utmärkt. Farten, ut på landsbygden och så slipper man biltrafik. Det är i mountainbiken jag har mitt hjärta och jag gillar landsväg. Och parar man ihop dem blir det gravel.
– Sedan är ju själva sporten i sig i sin linda, så det är en hel del att sätta sig in i vad gäller reglementen för mästerskap och liknande. Och självklart behöver jag börja lära känna alla cyklister.
Besök på World series och SM gav mersmak
I arbetet med det sistnämnda besökte hon Halmstad förra helgen, där deltävling nummer 14 i den så kallade Trek UCI Gravel World Series ägde rum. Deltävlingen var också det första svenska mästerskapet någonsin avgjordes. Vilket gav den nya förbundskaptenen en positiv känsla inför framtiden.
– Det gav mig helt klart mersmak. Det var 580 deltagare på plats, vilket är en väldigt bra siffra. Till och med arrangören var lite överraskad över det stora intresset, säger Anna.
År 2023 ser hon som ett uppbyggnadsår, för att sedan växla upp till nästa. Men redan i höst väntar såväl EM (i Belgien, den 1 oktober) som VM (i Italien, den 7–8 oktober) för ett antal svenska cyklister. Och då hoppas hon kunna dela med sig av sin rutin från tiden som elitcyklist.
– Även om det är ett antal år sedan nu vet jag vad som rör sig i huvudet på cyklisterna. Både inför uttagningarna och loppen kan det vara skönt med stöttning. Dessutom har jag med mig erfarenhet från arrangemangshållet också, vilket kan vara en fördel.
Anna Öhrström: ”Gravel växer rejält just nu”
Till vardags arbetar Anna nämligen på Vätternrundan-kontoret i Motala sedan många år tillbaka. Men huruvida det blir någon gravel under Cykelveckan framöver återstår att se.
– Det skulle vara kul och jag skulle verkligen uppmuntra det. Men det är mycket som ska klaffa och vi får se vad som är görbart, säger hon.
Klart är dock att hon tror på svensk gravel.
– Det växer rejält just nu och vi har många duktiga cyklister som kombinerar gravel med landsvägscykling och/eller mountainbike. Även om det är hård konkurrens i världstoppen med ett antal riktigt starka namn. Det säger inte lite när exempelvis Marianne Vos var med och tävlade – och vann – i Halmstad i helgen. Jag tror att gravel är här för att stanna, både som tävlings- och motionsform.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat