Artikel

Alternativa träningstips på vintern

2016-12-22

Vill du behålla cykelformen under vintern, men inte vill ta ut hojen i kyla och snö? Här kommer några alternativa träningstips som kanske passar just dig.

Cykla inomhus

Att cykla inomhus är ett ypperligt sätt att hålla i gång formen under de kalla vintermånaderna. Fördelarna är många – det är tidsbesparande, effektivt och nära hem. Dessutom kan du köra tuffa lopp mot andra cyklister (fiktiva eller levande) genom visualiserande datorprogram.

SPINNING

Cykling till musik inomhus på en cykel som liknar en motionscykel, men där det går att ändra trampmotståndet steglöst.

Körs oftast i grupp och är ett bra sätt att få upp pulsen.

TRAINER

En ställning där du sätter fast din vanliga landsvägscykel, vilket gör att du kan ha samma sittställning som du har utomhus. På en trainer kan bakhjulet bromsas och du kan därmed avgöra hur tungt det ska vara.

Det finns avancerade trainers som kopplas till dator eller tv, där du kan köra i virtuella scener och mot andra cyklister.

ROLLER

En ställning med tre rullar, en fram och två bak. På den ställer du din vanliga landsvägscykel och sedan cyklar du normalt. Ett bra sätt att träna upp balansen och bli starkare som cyklist.

TÄNK PÅ ATT

  • Det kan bli varmt inomhus och det är lätt att få vätskebrist. Därför är det viktigt att dricka mycket och hålla sig så avkyld som det bara är möjligt.
  • Håll passen relativt korta för att behålla motivationen under längre tid.

Andra idrotter som ger bra träning för cyklisten

FÖR UTHÅLLIGHET

Rullskidor, löpning, längdskidor, rodd, inlines, stavgång, långfärdsskridskor, backgång uppför skidbacke, innebandy, simning.

STYRKA

Ben och bål är de viktigaste muskelgrupperna för cyklisterna. Benpress, benböj med skivstång, utfall, step up med hantlar tränar benen medan exempelvis planka (rak och sned) och rygglyft är bra för bålen.

Titta gärna på www.styrkeprogrammet.se för fler exempel.

TEKNIK/KOORDINATION

Motocross, alpin skidåkning, brottning, falltekniksträning.