Alicia Petersdotter gillar cykeläventyr.
Alicia Petersdotter.
Artikel

Alicia sporras av utmaningar

2018-04-25

Hon cyklade 47 mil till sin utbildning för att bli spinninginstruktör. Sedan tog hon cykeln mot Sveriges högsta punkt. Nu närmar sig nästa cykeläventyr där hon hoppas få med folk från hela landet.
– Det är en chans att vara med på ett spännande äventyr som även kan leda till nya cykelvänner, säger Alicia Petersdotter om sitt projekt ”Cykla med mig”.

Det är drygt två år sedan Alicia och hennes pappa cyklade längs serpentinvägarna på Gran Canaria. Varenda uppförsbacke var en utmaning och hon fick kämpa vid varje tramptag.
– Jag kommer ihåg att pappa fick knuffa upp mig för varje backe. Jag var helt slut. När vi var klara och cyklade på den enda raka vägen på hela ön orkade jag knappt, trots att det var medvind. Det gjorde mig så arg och jag bestämde mig för att jag skulle slå pappa i cykling inom två år. Det är lite sådan jag är, allt eller inget på ett kort. Så jag gick all in på cykeln, säger Alicia.

Ett halvår senare beslöt hon sig för att bli spinning-instruktör. Och vad passade väl bättre än att cykla till utbildningen från hemmet i Norrköping?
– Den hölls i Lund och jag tänkte att jag borde klara av att cykla dit på en dag. Min väska var fullpackad med grejer. Jag startade en tidig morgon och fick motvind direkt, men tänkte att jag kör på, jag håller min takt, säger hon och fortsätter:
– Efter fem mil fick jag skav av ryggsäcken och tio mil senare förstod jag att det inte skulle gå. Jag fick stanna i Värnamo den natten och hade ont i hela kroppen. Allt var emot mig. Dag två lyckades jag ändå ta mig ned till Lund, men jag var inte glad.

Det blev Alicias första äventyr på cykel, men trots motgångarna fick hon en känsla av att hon ville göra något liknande igen.
Vid det tillfället arbetade hon i en cykelbutik och en dag berättade en av hennes kunder att hon var sugen på att göra en mindre variant av Kropp Challenge, att cykla till ett berg och sedan bestiga det.
Alicia bestämde sig direkt för att det skulle bli nästa utmaning och alla förberedelser gick på en dag.
– Den andra dagen på cykeln kom jag in på en grusväg som varade i tre mil. Jag bara yrade runt men efter ett tag fick jag syn på en bil. Jag blev överlycklig och viftade med händerna för att få stopp på bilen, men de trodde att jag vinkade åt dem. Så de vinkade tillbaka och åkte vidare.
– Dag tre var ännu värre. Regnet stod som spön i backen och det åskade. Mitt i all misär fick jag syn på någon längre fram. Jag noterade att det var en väldigt kort person, men förstod inte varför han var ute i regnet. När jag kom närmare förstod jag att han satt hukad. Det visade sig vara en man som följt min resa på Facebook och skulle fotografera mig.
– Att någon var så intresserad av mitt äventyr kändes fantastiskt, jag fick en riktig wow-känsla i hela kroppen, säger Alicia.

Efter sex dagar kom hon fram till Kebnekaise. Själva bergsbestigningen gjorde hon på knappt sju timmar och sedan dess har Alicia funderat på vart nästa äventyr ska ta henne.
– Nu i julas satt jag och min mammas sambo och diskuterade. Vi kom fram till att en cykeltur genom Sverige vore något i rätt stil. I samma veva hade jag fått kontakt med ICA-klassikern så på självaste julafton skrev jag till dem; ”God jul! Nu har jag en idé …”. Jag fick svar och vi hördes av i januari, säger hon.

Idén har nu mynnat ut i en plan och den 4 maj startar Alicia sin resa ”Cykla med mig” genom hela Sverige. Från Trelleborg i söder ska hon cykla hela vägen till Kaaresuvanto vid den finska gränsen i norr. På utvalda platser kommer hon att stanna för att cykla ihop med skolklasser och föreningar i ett samarbete med ICA-klassikern.
– Man kan kalla det för ett hälsobidrag för att motivera människor att komma ut och röra på sig, oavsett ålder och träningsnivå. Sedan blir det en bonus att få utmana mig själv. Jag har alltid tyckt att det är häftigt att pressa mig till att göra mer än vad jag tror att jag orkar.
– Förhoppningen är att jag ska få med folk på resan. För mig spelar det ingen roll hur långt man cyklar med, om det så bara är för några kilometer, det ska bara bli roligt att träffa andra cyklister.

Vad tror du blir den största utmaningen?
– Att hitta vägen och inte köra på dåliga grusvägar. Mitt lokalsinne är värdelöst, och likaså mitt minne. Som tur är kommer jag ha med en följebil som mamma kör. Hon anmälde sig frivilligt innan jag ens hann fråga.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Alicia Petersdotter

Ålder: 23 år.
Bor: Norrköping.
Familj: Sambo.
Arbete: Egen företagare inom kost och hälsa.
Motto: ”Ångra aldrig något jag inte gjorde”.
Instagram: @aliciapetersdotter.
Facebook: Alicia Peters-dotter – Cykling, Hälsa Och Motivation.


ICA-klassikern

Är en variant av En Svensk Klassiker där deltagaren utför de grenar som ingår i en Klassiker. Men i stället för att klara varje gren på en dag får du två–tre månader på dig och kan dela upp utmaningen i flera kortare etapper på hemmaplan.

Det är betydligt enklare, men ändå utmanande, och alla kan vara med. Längs  vägen kommer belöningar i form av rabatter på upp till cirka 2 500 kronor till ditt ICA-kort samt extra bra erbjudanden hos ICA-klassikerns partners.

Anmälan görs på www.icaklassikern.se.