Artikel

Wetterhall tillbaka till rötterna – gästar MTB Camp Omberg

2017-12-19

En framgångsrik landsvägskarriär är till ända. Nu är Alexander Wetterhall tillbaka där allt började – på MTB-scenen.
   – Samtidigt som det är lite synd att något tar slut blir det väldigt spännande med en nystart. Det har länge legat i bakhuvudet att jag ska ge mountainbiken en chans till, säger han.

 Han har cyklat in pengar för Team Mustasch, placerat sig högt på mängder av lopp och tillhört sju olika cykelteam inom landsvägscykling. Men för Alexander Wetterhall började cykelsatsningen som elvaåring med MTB. Efter att ha tävlat några år blev det dags för gymnasieval och valet föll på Skara cykelgymnasium.
– Jag flyttade från mitt barndomshem i Gislaved till Skara. Det var en ordentlig omställning med egen lägenhet och matlagning samtidigt som jag skulle göra bra ifrån mig i skolan och satsa på cyklingen. Men staden passade mig väldigt bra och jag har blivit kvar här fram till nu, säger Alexander.

Under gymnasietiden låg cykelsatsningen fortfarande på MTB. SM-guld i U23-klassen följdes upp med flera fina internationella resultat, men karriären tog aldrig riktigt fart. Alexander mätte sina krafter på landsväg och cyklade hem SM-guld i tempo på femmilen. Det tände en gnista.
– Efter SM-titeln fastnade jag för landsvägscykling och rätt omgående flyttade jag till Wales för att cykla för Magnus Bäckstedts lag. Efter ett halvår där väntade jag och min sambo vårt första barn och jag kände att det blev sista chansen att göra en satsning. Kort därefter skrev jag på mitt första proffskontrakt.

Åren gick och framgångar skördades. Segrar på Irland, i Holland och hemma i Sverige. 2014 kom och på Svenska Cykelmässan presenterades Team Tre Berg-Bianchi med Alexander som frontfigur.
– Det var en jättemöjlighet för mig och jag fick forma laget som jag ville. Det var extremt kul samtidigt som det gick väldigt bra. Första året slog vi rekord på Vätternrundan, så vi fick en positiv start. Vi vann det mesta i Sverige och gjorde bra ifrån oss utomlands, däribland en UCI-seger. Det som har saknats är en stark sponsor som kan bidra med pengar.

Numera är Tre Berg-laget är nedlagt men han är fortsatt projektledare för loppet Tre Berg, och även instruktör på Skara cykelgymnasium. Landsvägskarriären må vara över, men i stället öppnas dörren för en nystart med MTB.
– Det känns jättekul! Tanken är att jag ska cykla i Långloppscupen, MTB-Vättern, Cykelvasan och förhoppningsvis utomlands också. Att jag kan bidra med min erfarenhet till gymnasiet är också väldigt inspirerande. Det var där allt började. Jag vill forma cyklisterna på ett bra sätt och förhindra att de går på nitarna jag själv gjort.

Till våren gästar Alexander, som 2015 vann Cykelvasan, Vätternrundans MTB Camp Omberg. Där är det tänkt att han som aktiv ledare ska ansvara för den snabbaste gruppen.
– Jag gillar verkligen att träffa nya människor och folk som är hängivna cykelsporten. Det blir en del av min nya satsning på MTB där jag bland annat kommer ha en frågestund med deltagarna. Det ska bli väldigt kul! 

Text: Johan Fransson
Foto: Jacub Sarota 


Alexander Wetterhall

Ålder: 31 år.
Bor: Ursprungligen från Gislaved, bor numera i Skara.
Familj: Sambo Malin och tre barn, Vera, Gustav, och Nova.
Favoritcykel: Bianchi Methanol.
Motto: Följ dina drömmar.
Meriter: Seger i Ronde van Drenthe 2013, Tempo-SM 2009 och 2016, Cykelvasan 2015.