Anna Friborg under resan upp för 8848 meter. Anna Friborg cyklade upp för 8848 höjdmeter på en trainer. Under eventet lyckades hon tillsammans med Varbergsföretaget Etikhus samla ihop 80 000 kronor till Barndiabetesfonden.
Anna Friborg och ett gäng från Etikhus cyklar för Barndiabetesfonden. Anna Friborg genomförde den extrema utmaningen tillsammans med Varbergsföretaget Etikhus.
Cykeleventet där Anna Friborg och Etikhus gjorde en Everesting för Barndiabetesfonden. Under eventet gick det att följa den 12,5 timmar långa resan via två skärmar.
Artikel

80 000 kronor samlades in till Barndiabetesfonden via Everesting

2021-05-24

Nu har cykelfantasten Anna Friborg återigen varit i farten för Barndiabetesfonden. Den här gången har hon virtuellt genomfört den extrema cykelutmaningen ”Everesting” och lyckats samla ihop över 80 000 kronor till fonden. Och hon är långt ifrån klar.

För några veckor sedan berättade vi om Anna Friborg som hade cyklat kust till kust för att samla ihop pengar till Barndiabetesfonden. Då handlade det om landsvägscykling från Varberg i väst till Nyköping i öst. Nu var det i stället höjdmeter som gällde och hon har virtuellt lyckats ta sig upp för världens högsta berg, Mount Everest.
    – Jag älskar att utmana mig själv och göra speciella grejer som inte alla andra har gjort. Det här med att lista ut sin egen strategi och hantera den mentala utmaningen är något jag går i gång på, säger Anna Friborg, som tidigare har gjort en riktig Everesting upp för en backe i Hallandsåsen.

Tillsammans med företaget Etikhus

Anna Friborg genomförde utmaningen via Zwift tillsammans med fyra anställda från Varbergsföretaget Etikhus. Skillnaden var att övriga fyra delade på utmaningen samtidigt som Anna tog sig an samtliga höjdmeter på egen hand. Men alla körde upp för den virtuella backen ”Alp du Zwift” som är 1000 höjdmeter.
    – Det var en häftig grej att göra. Vi satte upp två tält, två trainers och gjorde ett event som blev jättelyckat, säger hon.

Den extrema utmaningen inleddes klockan sex på morgonen och pågick till halv sju på kvällen.
    – Eftersom de var fyra som delade på sin sträcka hann de upp snabbast. Men de höll mig sällskap tills jag var uppe, säger hon.

Från början var dealen att Etikhus skulle skänka 8 848 kronor om de vann utmaningen, men när hela gänget hade tagit sig upp för ”Mount Everest” hade ytterligare företag visat intresse och totalt  nådde insamlingen mer än  80 000 kronor.

Planerar för fler extrema utmaningar

Anna Friborg har sedan hon börja cykla på allvar 2018 tagit sig an ett flertal tuffa cykelutmaningar. Vätternrundan, Everesting, Sverigeloppet, Paris-Brest-Paris och två Super Randoneur-serier är några av dem. Nu blickar hon fram emot en sommar med fler krävande extremlopp.
    – Jag siktar på att göra en utmaning som på pappret borde vara omöjligt för en 48-årig trebarnsmamma. Det är inte helt säkert att jag kan genomföra den än men annars tänker jag göra det i samband med en insamling till Barndiabetesfonden, säger hon.

En utmaning som hon redan har planerat in är Sverigetempot. Där ska hon på 150 timmar ska cykla 210 mil, från riksgränsen i norr till Smygehuk i söder. Fortsättning följer…

Text: Josef Sankell
Foto: Privat

Cykelutmaningen Everesting

Fenomenet Everesting är en internationell cykelutmaning som går ut på att cykla uppför Mount Everests totala höjdmeter. Exakt till antalet är 8 848 meter. Enligt officiella regler ska cyklingen ske uppför samma backe det antalet gånger som krävs för att nå rätt höjd. Utmaningen ska dessutom göras under samma dag för att räknas som godkänt.