Jonas Colting har koll på det här med att toppa formen, som den elittriatlet han är. Jonas Colting har koll på det här med att toppa formen, som den elittriatlet han är.
Jonas Colting "Det är alltid bättre att komma till ett lopp och vara tio procent undertränad än att stå på startlinjen och vara aningen övertränad", säger Jonas Colting.
Artikel

Jonas Colting om att toppa formen: ”Håll motorn i gång”

2021-08-19

Ett par veckor innan Vätternrundan är det dags att börja toppa formen. Att ge kroppen lön för all möda som träningspassen har fört med sig.
    – Det handlar om att hålla motorn i gång och se till att den är skärpt. 

Orden kommer från Jonas Colting. Svensk elittriatlet med bland annat VM-medaljer på långdistans och två segrar i den stenhårda tävlingen Ultraman World Championship på Hawaii på cv:t.
    – Det är viktigt att de sista veckorna blir lugnare, att sova en extra timme i stället för att lägga den på träning. Formtoppning innebär att vara såväl fysiskt som mentalt förberedd för ett extremt långt lopp.

Viktigt att trappa ner innan loppet

Det handlar om att vara bäst när det gäller, att få ut sin absolut bästa prestation på den viktigaste tävlingen – eller loppet – under året. Oavsett om du tillhör eliten eller om du cyklar runt sjön som motionär. Det viktiga är att du har en generell känsla och förståelse för vad du tränar till.
   
– Insikten att veta vad du förbereder kroppen för är A och O. Därför är det viktigt att trappa ner ett par veckor före loppet. Det är alltid bättre att komma till loppet och vara tio procent undertränad än att stå på startlinjen och vara aningen övertränad.

Hur ska jag då resonera de sista veckorna innan avfärden till Motala? Kortfattat kan det sägas i uttrycket ”vila sig i form” och låta kroppen ladda om batterierna.
    – Självklart ska du fortsätta att träna, men kör du vanligtvis intensiva pass en timme om dagen räcker det nu med en kvart. Ställer du klockan på morgonen för att hinna med en extra träningstimme? Sov en timme extra i stället.
    – Som glad motionär har du inte lyxen och förmånen att slippa stress som kan uppstå i vardagslivet med familj eller jobb som elitidrottare har. Då gäller det att prioritera och komma fräsch till start.

Gör en plan över kosten under loppet

Kosten spelar alltid en viktig roll när man tränar, så även under de sista veckorna innan Vätternrundan. Men vi människor är alla olika med skiftande behov och även här handlar det om att hantera sina egna marginaler. Mycket kan man prova sig fram under långpassen, exempelvis vad kroppen och magen mår bra av.
    – Personligen tycker jag inte att man ska överdriva det här med kosten tiden före loppet. Det viktiga är att komma utvilad. Ät dig mätt som vanligt och snaska i dig något gott ibland.
    – Gör även en plan över vad du ska ha med dig att äta och dricka under loppet. Ha koll på vad som funkar för dig så att du vet hur du ska tolka kroppens signaler. Det gäller att veta vad just din kropp mår bra av. 

Förberedelse mentalt är viktigt

En annan viktig del är att kroppen mentalt ska vara redo. En miss många gör är att ta tag i logistiken på tok för sent. Kroppen blir stressad över små detaljer och tillåts inte vila som den borde göra.
    – Är utrustningen okej? Var ska familjen bo? Har jag tillräckligt mycket energi med mig? Var kan vi parkera när vi kommer till Motala? Undvik onödig stress de sista veckorna och lägg hellre tid på logistisk än träning.
    – Har du tillräckligt med mil i benen är det bättre att vila och räta ut frågetecken än att ge sig ut på ett träningspass. 

Måste jag toppa formen?
– Bra fråga och det enkla svaret är att nej, det behöver du inte. Din kropp är van vid att hålla igång och för en del är det bäst att fortsätta med det, medan det för andra innebär mer vila.
    – Det viktiga är en allmän förberedelse och mobilisering av kroppens fysiska och mentala krafter.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Jonas Colting

Ålder: 48 år.
Bor: Borås.
Gör: Triathlet, föreläsare, författare, hälsoinspiratör och entreprenör.

Tävlingsmeriter i urval: 
Silver och brons på VM i långdistans, två segrar i den stenhårda tävlingen Ultraman World Championship på Hawaii, silver på Ironman Nya Zeeland.

Har även: Genomfört En Svensk Klassiker nonstop på respektive plats på 25,17 timmar (aktiv tid 17.50), simmat Sverigesimmet, Stockholm–Göteborg, 640 kilometer, på 41 dagar samt simmat runt Gotland, 300 kilometer, på 23 dagar.

Coltings tips för lyckad formtoppning

  1. Starta formtoppningen cirka 1–2 veckor före loppet.
  2. Behåll antalet träningspass.
  3. Behåll intensiteten.
  4. Halvera tiden för passen – gör det gärna gradvis.
  5. Fyll på med kolhydrater och vätska dagarna innan loppet.
  6. Försök att stressa ner och få tillräckligt med sömn.