Pionjären Stig Johansson Vätternrundans siste och ende pionjär är redo för sitt 56:e varv runt Vättern.
Pionjären Stig Johansson Stig Johansson är en riktig eldsjäl som älskar idrott och inte minst att hjälpa till ideellt i föreningarna runt hemorten Fagersanna.
Pionjären Stig Johansson Med sin utmärkande mössa, slitna jeans, Husqvarna-cykel från 1937 och radio i korgen där bak sticker Stig Johansson ut bland alla cyklister under Cykelveckan.
Artikel

Den siste pionjären mot nya milstolpar

2021-09-01

Såväl mössan som jeansen är framplockade, den gamla Husqvarna-cykeln från 1937 är redo och det nya blandbandet är inspelat. Snart får han äntligen stå på startlinjen igen – Stig Johansson, Vätternrundans siste och ende pionjär.
    – Det ska bli så jäkla roligt. Jag håller på tills jag ramlar av, säger legendaren.

Ingen har mer erfarenhet av att cykla runt Vättern än Stig Johansson. Både vad gäller antal gånger och i tid. Efter fjolårets ensamrunda ser han återigen fram emot att göra det ”på riktigt” igen.
    I år ska han ta sig runt sjön för 56:e året i rad – men med helt nya förutsättningar. En ny bansträckning och att loppet numera är drygt en och en halv mil längre är dock inget som skrämmer honom.
    – Det gör mig inget att det blir längre. Jag tar det bara i min takt ändå, säger Stig Johansson.

Det är lite sådan han är – den 75-årige ensamvargen från västgötska Fagersanna, som är ensam om att ha cyklat alla Vätternrundor sedan starten 1966. Han gillar inte att framhäva sig själv och gör det mesta på sitt sätt. En unik person som få har kommit in på livet genom åren.
    Det visade sig inte minst i den hyllade dokumentärfilmen ”Den siste pionjären – filmen om Stig Johansson” som släpptes på Cykla.se vid jul förra året. En film som gjorde att svenska folket för första gången fick lära känna honom på riktigt.
    – Det har blivit mycket uppmärksamhet efter det och många har gratulerat till att det blev så himla bra. De säger att det stämmer väldigt bra, jag är mig själv och jag gör mig inte till, säger han ett halvår senare. 

Hjälper till där han behövs

Trots rollen som ”filmstjärna” har livet rullat på precis som vanligt. Det vill säga, han hjälper till där han behövs. Oavsett om det är i motionsspåret, genom att klippa gräsmattor åt kommunen, på möbelföretaget Lundbergs, att ta hand om fotbollsplaner eller göra stranden redo inför sommaren. Inte heller pandemin har förändrat tillvaron något nämnvärt.
   
– Jag har inte särskilt ont av det där. Jag är inte så mycket ihop med andra människor ändå, säger han. 

För det mesta håller han sig för sig själv runt omkring trakterna kring Fagersanna, utanför Tibro, där han bor. Men under några tillfällen per år ger han sig av hemifrån och hänger han med tusentals andra. Det är dock något som har förändrats under året som har gått.
    Fjolårets Vätternrundan fick han göra på egen hand, liksom Hemmavasan i vintras och Siljan runt i juni. Datum som alltid är inringade i kalendern hemma på köksväggen i det röda huset. Och traditioner är inte till för att brytas.
   
– Det gick bra. Jag har fått anpassa mig till hur läget har sett ut, säger Stig.

Hur är formen?
– Väldigt bra. Jag hade varit beredd att cykla Vätternrundan nu när det skulle ha gått. Jag kör varje morgon, i dag har jag till exempel varit ute och cyklat sex mil på en runda hemmavid. Jag tycker det är skôj. Särskilt på sommarmorgnarna när det är skönt väder.

Missar sommarnatten i juni

Efter att ha cyklat Vätternrundan 55 år i sträck i juni är det nu alltså dags att för första gången ta sig runt sjön i september. Något han har dubbla känslor kring.
    – Det ska bli kul att göra det på riktigt igen. Men det är inte lika skönt att cykla i september. För det första är det mörkare och man missar sommarnatten i juni. Sedan får man ju hålla på och träna hela sommaren. Det är skit, säger han motsägelsefullt, skrattar och fortsätter sedan:
   
– Men det är bra att de arrangerar loppet ändå. 

Huvudsaken för Stig är trots allt att han får ett streck till i statistiken.
   
– Jag har åkt alla, och det är det ingen annan som har gjort. Det är det viktiga, säger han.

Pionjären sätter inget stopp än

Till nästa år kanske han får sällskap runt sjön av dottern Lina, som förra hösten lovade att hon skulle cykla Vätternrundan för första gången – tillsammans med sin pappa 2022.
   
– Det ska bli kul att se om hon håller det löftet. Men jag vet inte om hon kan cykla så långsamt som jag.

För än finns det inget stopp, vad gäller relationen Stig Johansson och Vätternrundan.
   
– Jag måste ha nôge att se fram emot varje år. Äh, jag håller på tills jag ramlar av. Och trillar jag av på cykeln… ja, då är det en perfekt avslutning…

Text: Pierre Henriksson
Foto: Robin Pagmar


Vill du göra Stig Johansson sällskap under Vätternrundan i år? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.

Stig Johansson

Ålder: 75 år.
Bor: Fagersanna, utanför Tibro.
Meriter: Vätternrundans ende kvarvarande pionjär som har cyklat samtliga 55 rundor. Stig har också cyklat alla Siljan Runt och genomfört Vasaloppet fler än 50 gånger.
Aktuell: Ska cykla Vätternrundan för 56:e gången.

Stig Johansson om…

… hur han tillbringade sin sommar: 

”Jag har jobbat på kommunen och klippt gräsmattorna, så det blir varken sol eller bad för mig. Badar gör jag inte i vanliga fall heller, jag duschar i stället. Då får jag den temperaturen jag vill ha.”

… årets blandband (som han alltid gör ett nytt inför Vätternrundan varje år): 

”Jag har alltid ett nytt på gång. Jag måste få in lite färska låtar. På Spotify står det att jag har så bra smak. Det är mest Ole Ivars (ett norskt dansband), det går inte att släppa dem.”

… att bli uppmärksammad: 

”Alla kanske kommer att heja lite mer nu efter att ha sett filmen. Men många vet ju vem jag är sedan tidigare och vet vad jag är för typ. Jag kommer inte att bete mig annorlunda. Jag går min egen väg. Så är det bara.”

… vad han kommer sakna mest från den gamla bansträckningen: 

”Glassen i Medevi. Jag var och hälsade på där för ett tag sedan när jag och chefen skulle till Motala. Då föreslog jag att de skulle flytta kiosken till den nya sträckan.”

… skillnaden på att cykla i juni och september: 

”Det är inga problem, det är bara att det blir mörkare lite tidigare. Men det kvittar för mig, det är inte så noga. Jag är van vid olika väder.”