Jan Hedenros tog över som ordförande i Veteranklubben efter Britt Thorén, som då hade haft ordförandeklubban i två år. Jan Hedenros tog över som ordförande i Veteranklubben efter Britt Thorén, som då hade haft ordförandeklubban i två år.
Vätternrundan 1981 Vätternrundan 1981 är mytomspunnen och sammanfattas ofta som en skräckrunda. Inte konstigt när cyklisterna fick uppleva regn, kraftig blåst och till och med snö under sina 30 mil. Här är ett utdrag ur Vätternrundans jubileumsbok från 1995.
Artikel

”Skräckrundan” avskräckte inte – nu är Jan ny ordförande i veteranklubben

2021-04-30

Han är en av dem som kan skryta med att ha cyklat Vätternrundan 1981 – som är känt som det tuffaste loppet någonsin. 30 rundor senare tar Jan Hedenros över ordförandeklubban i veteranklubben. Nu vill han föra klubbens anda vidare, på ett modernare sätt.

Jan Hedenros Vätternrundanhistoria känns igen från många andra. Efter att ha blivit ”medlurad” av jobbarkompisarna det första året blev det en gång till… och en gång till… och sedan ännu fler.
    Men det är inte många som kan stoltsera med att de gjorde debut under ”skräckrundan” 1981 och har kört ytterligare 29 gånger runt Vättern.
    – Ja, det var ju verkligen världens sämsta väder. Kallt, snö, blött, blåsigt… ja, allt dåligt man kan tänka sig. Det är olika hur man hanterar det, men det finns inget som har varit i närheten genom åren, minns Jan.

”Min tuffaste runda”

Av drygt 10 000 anmälda kom nästan 2 500 inte ens till start. Och även under loppet var manfallet stort med över tusen cyklister som hoppade av. Men inte Jan.
    – Jag tog mig runt, men undrade vad jag hade gett mig in på. Hade det varit samma väder i dag, är jag tveksam på om jag ens hade startat. Det var helt klart min tuffaste runda, säger han.
    – Min kompis som skjutsade mig till Motala klev inte ens ur bilen utan sa bara: ”Cykeln ligger där bak. Jag hämtar dig när du har gått i mål i morgon”.

Men ändå fortsatte du?
– Jag tänkte att jag skulle köra en gång till och vi var några som peppade varandra. Sedan har det blivit en kul grej. Och så vips hade jag kört fem och fick en medalj. Och efter sex gånger var det inte långt till tio. Nu har jag cyklat 30. Och senaste gången, 2017, körde min kompis mig igen. Och den här gången klev han ur bilen.

Om 1981 var det värsta året, så minns Jan Hedenros betydligt fler behagligare rundor.
    – Det har varit några år när det har varit riktigt kalasväder. Särskilt någon gång i början av 2000-talet när man kom upp till Hjo, och såg i spegelblank Vättern i soluppgången. Det var magiskt.

Tagit över efter Britt Thorén

Även om det var ett par år sedan han gjorde sin senaste runda runt sjön har han varken släppt taget om cyklingen eller Vätternrundan. När Britt Thorén efter två år tackade för sig som ordförande i veteranklubben i april var det Jan som ersatte.
    – Jag kom in i styrelsen förra året och fick frågan. I och med att jag har varit ordförande tidigare i bland annat CK Hymer och bostadsrättsföreningen, så blev det naturligt. Det är kul att det finns en sån här förening som samlar de som har cyklat 25 rundor eller fler. Det är trots allt mycket träning och förberedelser som krävs och en bedrift att genomföra loppet. Sedan är Vätternrundan ett väldigt trevligt arrangemang och engagerar många, säger han.

Vad vill du bidra med?
– Jag vill fortsätta driva klubben i den andan som finns, men samtidigt bli lite modernare utan att förta historian. Jag vill exempelvis att vi ska synas lite mer i sociala medier.

För att bli medlem i Veteranklubben krävs det att man har genomfört Vätternrundan 25 gånger. Och har man det, ja, då tycker Jan definitivt att man ska söka in.
    – Det är en fin förening och en gemenskap. Dessutom får man bland annat en tröja med sitt namn på och en särskild nummerlapp under loppet. Det är många andra cyklister som blir imponerade när de får se att man har det.

Aldrig sagt ”aldrig mer”

Och om det blir fler Vätternrundor framöver? Inte alls omöjligt, enligt Jan.
    – Efter 30:e gången kände jag mig nöjd, men jag har å andra sidan aldrig sagt ”aldrig mer”. Jag är lite inne på att testa den nya bansträckningen.
    – Jag cyklar en del fortfarande, bland annat som spinninginstruktör – men det är skönt att även komma ut på landsvägscykeln. Jag är en glad motionär som gillar det sociala, ha det trevligt, stanna för en fika och prata emellanåt.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Örjan Karlsson

Jan Hedenros

Ålder: 63.
Bor: Norrköping.
Yrke: Brevbärare.
Familj: Gift, 2 barn, 2 barnbarn och 2 bonusbarn och 4 bonusbarnbarn.
Intressen: Musik, cykel, god mat och dryck, naturen.

Vätternrundans veteranklubb

Är en förening för de som har genomfört Vätternrundan 25 gånger eller fler.  Veteranklubben grundades 1990 och har i dag cirka 580 medlemmar, varav en pionjär som cyklat samtliga lopp sedan starten 1966 – Stig Johansson från Fagersanna. Föreningen har vanligtvis två träffar per år, sommarmöte i samband med Vätternrundan 315 samt ett höstmöte i oktober. Medlemsavgiften är 200 kronor, och i den ingår många förmåner:

  • En cykeltröja med Veteranklubbens emblem (erhålls i samband med inträde i klubben).
  • En Veterannummerlapp i textil att använda under loppet.
  • 200 kronor rabatt på startavgiften till loppen Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km och Vätternrundan 100 km.
  • Reserverade startgrupper: Startgrupp 1, 2, 3, 91, 230, 231 och 257 i Vätternrundan är reserverade för Veteranklubbens medlemmar fram till 31 januari 2021 (under förutsättning att fullbokning ej skett).

Dessutom betalar medlem som deltar i Vätternrundan för 30:e, 40:e gången och 50:e gången eller fler ingen anmälningsavgift till loppet. Medlem som deltar i Vätternrundan för 31:a gången eller mer betalar 50% av anmälninagsavgiften undantaget ovanstående tillfällen.

Vätternrundan 1981 – ”En riktig skräckrunda”

Vätternrundan 1981 är skräckrundan som alla minns. Och gärna berättar om. Den 16:e Vätternrundan blev en riktig skräckupplevelse, både för cyklister och funktionärer. Fredagskvällen och natten blev just så besvärlig som väderleksrapporten talade om. Besvärande vindar uppemot stormstyrka, bitande kyla, hällande regn i kombination av snöbyar.

Manfallet blev stort. Nästan 2 500 cyklister kom inte till start. Av de i startgrupperna fram till midnatt som ändå trotsade vädrets makter och gav sig i väg valde många att bryta loppet redan i Hästholmen efter 43 km. Totalt var det 1 255 deltagare som hoppade av.

Och vilken pärs för arrangörerna! SMHI hade lovat bättre väder redan på fredagskvällen, men omslaget kom inte förrän fram på småtimmarna. De som startade efter klockan 3 fick normalt väder. Tänka sig att drygt 6 500 ändå fullföljde!
– Jag är imponerad av det sätt på vilket cyklisterna klarade dessa strapatser, sade Jörgen Larsson, Vätternrundans läkare.

  • 10 225 var anmälda.
  • 7 773 startade.
  • 6 519 fullföljde.

Källa: vatternrundan.se