Mattias Reck är proffstränaren som kan hjälpa dig att klara de 315 kilometrarna runt Vättern utan problem – oavsett om du är nybörjare eller om du siktar på snabba tider runt sjön.
Följ hans träningsprogram direkt här på Cykla.se. Nya tips och pass läggs upp kontinuerligt för att Vätternrundan ska bli en njutbar upplevelse.
Mattias Reck är före detta förbundskapten, nuvarande tränare i proffslaget Trek-Segafredo och huvudcoach i Guided Heroes. Han vet att rätt förberedelser är A och O för att klara Vätternrundan.
– Och det fina är att alla kan klara av sina egna mål, från soffpotatis till elitcyklist. Att cykla runt Vättern ska inte vara någon plåga utan ett kul äventyr och det kommer det att bli om man följer träningsprogrammen, säger Mattias.
Precis som tidigare år finns programmen i tre versioner: Sub10, Sub12 och Sub15. Allt beroende på det mål som varje cyklist har med Vätternrundan.
– Egentligen är det liknande program som under förra året, men med den skillnaden att jag nu har fått ytterligare ett år på mig att ta in erfarenheter. Det har inneburit att jag har kunnat finjustera programmen för att göra dem mer träffsäkra för varje individ.
– En annan fördel är att Vätternrundan startar en vecka senare i år viket ger en veckas extra välkommen träning. De flesta har för lite mil i benen när de står på startlinjen, så extradagarna blir viktiga.
Anpassade till röda dagar
Årets träningsprogram är anpassade till röda dagar, framför allt i maj och juni, men även under påskhelgen första helgen i april. Dagar som är som gjorda för fokusering på egna miniträningsläger på hemmaplan.
– Det är också viktigt att poängtera att programmen är till för alla, nybörjare som elitåkare. Samtliga är skrivna på ett enkelt och lättförståeligt sätt så att alla kan hänga med från början.
Hur läggs träningsprogrammen upp?
– Under januari, februari och mars handlar det mest om korta och intensiva pass, oftast inomhus. Nu ska det jobbas med pumpen för att få upp flåset.
– Från april och framåt är det dags att komma ut på vägarna, köra längre pass och bygga upp mil i benen.
Sub15 kunde lika gärna varit Sub17
Sub10 är självklart den tuffaste gruppen. Mattias menar att väljer man att cykla runt Vättern på under tio timmar måste man ha respekt för uppgiften. Detta är inget som bara löser sig av sig självt. Här krävs det rejält med träning, oftast tillsammans med en organiserad träningsgrupp. När det handlar om Sub15 kunde den, enligt Mattias, lika gärna ha hetat Sub17. Programmet är uppbyggt för att passa den ovane cyklisten, men som har motivation för att cykla de drygt 30 milen runt sjön.
– Här handlar allt om att börja lugnt och sansat. Någon egen trainer behövs inte, det räcker med spinningpass ett par gånger i veckan. Här är motivationen minst lika viktig som träningen.
– Är du varken nybörjare eller elitcyklist kan Sub12-programmet bli din grej. Som namnet säger är det ett mellanting mellan de båda andra grupperna.
Programmen kompletteras med filmer
De första träningsprogrammen inleds den 11 januari. När perioden är över kommer nästa schema att presenteras. Dessutom kompletteras varje träningsperiod med filmer som förklarar själva upplägget.
– Att cykla Vätternrundan ska inte vara en plåga och följer man programmen är chanserna till att klara loppet på ett hälsosamt sätt mycket goda, säger Mattias och betonar vikten av att fortsätta träna även efter loppet:
– Målsättningen med våra program är självklart att vi vill att folk fortsätter att röra på sig och att det hälsosamma livet fortsätter även efter målgången i Motala.
Nyårsafton innebär ofta nyårslöften. Vad har du att säga till dem?
– Ja du (skratt), många Vätternrundanlopp har börjat som ett nyårslöfte, men då går det inte att ligga på soffan till april innan träningen startar på allvar. Om så år fallet rekommenderar jag hellre att köra Halvvättern i år för att ta sig an hela sträckan nästa år.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Robin Pagmar