När Vätternrundan blev Min Vätternrundan valde Škoda Cycling Team att ställa om.
Resultatet blev fem unika cykelupplevelser på olika platser runt om i Sverige.
En av cyklisterna är Agnes Maltesdotter som med start i Riksgränsen ska cykla de drygt 30 milen genom norra Sverige, från den norska gränsen till den finska.
Äventyrerska och fotograf. Agnes Maltesdotter från Solna, numer bosatt i Kiruna, har många strängar på sin lyra. Och när det handlar om äventyr får gärna cykeln vara med. Agnes har tidigare cyklat runt Island och är inte främmande för extrema utmaningar med naturen som sällskap.
– Det är rörelsen och äventyren som driver mig, i allt. Det är bara där som jag kan stanna upp och hitta lugn, säger Agnes.
Varje år rekryteras 15 nya cyklister till Škoda Cycling Team. Tillsammans med lika många handplockade ambassadörer får cyklisterna en unik och personlig utvecklingsmöjlighet för att nå maximalt resultat under en säsong. Målet är att laget tillsammans ska cykla Vätternrundan under åtta timmar. Men på grund av covid-19 fick teamet, tillsammans med Vätternrundan, tänka om.
– Vad som såg ganska mörkt ut till en början har blivit ett lysande exempel på hur lagarbete och en gemensam passion för cyklingen kan vända allt till det positiva. Vi ser väldigt mycket fram emot att följa våra cyklister på lördag, både från teambilar och livesändningen, säger Erik Leonsson, ansvarig för teamet.
I stället för startlinjen i Motala blir det nu Min Vätternrundan från fem olika platser runt om i Sverige, där samtliga sträckor håller Vätternrundans distans på 315 kilometer. Dessutom kommer de att livesändas över hela Europa.
– Det är fantastiskt att se hur hela laget tillsammans har kommit med de här olika lösningarna, och sammansvetsats som en enhet trots att man antar utmaningen på olika sätt. Att teamet går sin egen väg och gör det över hela Sverige är precis i linje med vad vi som varumärke vill göra, säger Veronica Nilsson, PR- och sponsoransvarig på Škoda Cycling Team.
Det är rörelsen och äventyren som driver mig, i allt. Det är bara där som jag kan stanna upp och hitta lugn.
För Agnes del har det alltid varit en dröm att få cykla på en högre nivå, så när möjligheten att söka till Škoda Cycling Team dök upp tog hon chansen.
– Cykling har alltid legat mig varmt om hjärtat och att cykla Vätternrundan är en grej som jag alltid har velat göra, säger Agnes.
– Självklart blev jag besviken när den ställdes in, jag saknar att umgås med gänget, men teamet har lovat att vi får en plats till nästa års runda.
Agnes cykellopp blir nu i stället i de absolut norraste delarna av Sverige. Agnes och hennes pojkvän Jonatan startar vid Riksgränsen och cyklar till Vittangi. Där blir det övernattning i tält innan Agnes på egen hand fortsätter resterande sträcka, med Jonatan i följebil.
– Jag tänkte att eftersom resten av Skoda-gänget skulle cykla från sina hemdestinationer, så ville jag göra det från min nuvarande som är Kiruna. En plats där våren precis kommit och vintern mot gränsen glittrar fint. Det blir sköna kontraster och så finns det bara en väg, så det blir enkelt. Idén kom från min pojkvän, Jonatan, när vi var och simmade. Från gräns till gräns, det känns fint att också få knyta samman tre nordiska länder med tanke på omständigheterna, säger Agnes och berättar att äventyrandet alltid har funnits där:
– Det ligger i blodet. Min farfar har en sådan äventyrs-gen också, han har bland annat paddlat runt svensk-norska kusten några gånger och han är alltid jätteglad när han har gjort det.
Har du några nya spännande projekt på gång efter Min Vätternrundan?
– Ett par kommande är att simma runt i Ålands skärgård och dessutom skaffa hus. Så fler äventyr väntar, det är självmedicinering för mig, säger Agnes och skrattar.
– Sedan blir det skidåkning, cykling uppe vid Riksgränsen och så ska vi upp till toppen av Kebnekajse också. Dessutom har vi köpt båt, så det kommer bli en del segling också.
Förutom Agnes Maltesdotter kommer även extremskidåkaren Sverre Liliequist från Åre att ge sig i väg på en ensam cykeltur. Sverre, som liksom många andra har haft svårt att lämna sin hemort i dessa coronatider, kommer att cykla de drygt 30 milen genom dalar och snötäckta berg i Åre med omnejd, med stöttning av några vänner från trakten. Ett lopp som blir en intressant koppling mellan två olika sporter, men som kan inspirera till kreativa sätt att röra sig på.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Škoda Cycling Team, Privat