Med eller utan GPS kan en cykeldator vara den optimala lösningen om du vill effektivisera din cykelträning – eller bara för att göra dig mer motiverad.
– Ställ dig frågan ”vad ska jag göra med min dator?”. När du vet det lägger du till batteritid och säkerhetsaspekten. Då får du en bra produkt efter dina behov, säger Torbjörn Funke på Garmin.
En cykeldator kan vara ett såväl roligt som praktiskt instrument för att göra din cykeltur mer givande, oavsett om det är på landsväg eller på en skogsväg.
Men framför allt kan det handla om att väcka den egna nyfikenheten och därmed få en ökad motivation på köpet.
Dyr eller billig? Stor eller liten? Ska du bara använda din dator för att se hur långt det är till jobbet behöver den inte kosta så mycket, men samtidigt är de flesta som köper en cykeldator intresserade
av informationen de får.
Och det finns mängder av statistik att ta fram efter varje cykellopp – men faktum kvarstår, ju dyrare desto mer datainfo.
– Tar man Vätternrundan som exempel är kanske batteritiden en viktig aspekt. Det blir ju lite snöpligt om den lägger av med ett antal mil kvar att cykla, säger Torbjörn.
– Detsamma gäller för storleken på skärmen. Cyklar man långt ska man bara behöva titta ner snabbt på displayen för att få informationen, helst utan att behöva släppa styret med ena handen. Framför allt är det viktigt den sista delen av loppet när kroppen börjar bli trött.
Torbjörn Funke har lång erfarenhet av cykling i allmänhet och cykeldatorer i synnerhet och menar att för runt 2 500 kronor får man en dator med bra display och det mesta av det bästa som man behöver för att effektivisera sin träning. Något som han själv har erfarenhet av efter att ha tävlat i triathlon och cyklat Vätternrundan.
Sedan handlar det givetvis om vad man har för mål eller vad man önskar att datorn kan hjälpa till med.
Här kan exempelvis nämnas kadens, GPS och watt-mätare.
– Det går inte att stirra blint på hastigheten när man tränar eftersom med- och motvind kan ställa till det. Här spelar kadens en väldigt viktig roll så att man kan ligga på ett visst antal varv per minut.
– Många vill också ha wattmätare så att man i realtid kan se hur mycket kraft man producerar beroende på exempelvis var i en cykelklunga man ligger.
Allt fler väljer att köpa en dator med inbyggd GPS för att få fram matnyttig information – och lite till … Då får du snitthastighet, puls, höjd, kadens och till och med en motivationshöjande virtuell träningspartner om du öppnar plånboken på vid gavel.
Och vill du att familjen eller kompisen ska veta var du är på din runda? Då väljer du bara till ”live-tracking” och vips kan andra personer se var du är.
– Åter en bra grej sett ut säkerhetssynpunkt i fall något skulle hända dig på din cykelrunda, säger Torbjörn.
– Men det är lite så man ska tänka när man planerar att skaffa en cykeldator. Oavsett vilken du köper så kommer den på ett eller annat sätt att höja din motivation, men det viktigaste är säkerheten när du är ute i trafiken eller skogen.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Shutterstock, Garmin
Cykeldator med GPS
Det här är alternativet för dig som vill veta allt. Dessutom kan du ha den till fler cyklar eftersom du slipper extra sladdar. Modeller med karta är utmärkta att använda på cykel- eller bilsemestern. De flesta GPS-datorer påminner om en vanlig smart telefon och menyerna är enkla att navigera i.
Cykeldator utan GPS
Om du inte vill analysera din data in i minsta detalj är detta ett bra val. Här får du exakt basinformation som tid, hastighet och distans. Du fäster en magnet på en eker och en liten sensor på framgaffeln, så känner datorn av varje varv som hjulet gör. Finns både med sladd till sensorn eller som ett trådlöst alternativ.
Tips inför köpet
Storleken
En dator med stor skärm är lätt att överblicka och navigera i. Nackdelen är att den är tyngre och dyrare.
Skärmen
Välj en skärm med bra kontrast som tydligt visar informationen. Det kan vara svårt att avläsa små siffror i hög fart.
Knapparna
De ska vara stora och lätta att trycka in även när du cyklar i hög fart.
Online
Följer du en viss träningsstruktur eller program och vill följa din utveckling är det värt mycket att välja en dator som kan föra över informationen till din dator eller telefon via bluetooth.
Funktioner i urval
Fart
Mäts antingen via en sensor på hjulet eller, i en dyrare dator, via GPS. En oumbärlig grundfunktion i alla cykeldatorer.
Kadens
Hur många pedaltramp tar du varje minut? En sensor på vevarmen registrerar antalet varv, vilket kan vara bra att veta om du vill trampa mer ekonomiskt.
Pulsmätare
Räknar antalet hjärtslag i minuten och mäts via en sensor runt bröstet. Pulsen är en mer exakt indikator för hur hårt du pressar dig och en mätare är bra att ha om du vill träna mer målinriktat.
Höjdmätare
Finns i vissa datorer och mäter stigningsprocenten i backar samt räknar ut hur många höjdmeter du kör totalt. Bra om du cyklar i berg eller tränar backintervaller.