Varje år cyklar närmare 30 000 människor något av loppen under Cykelveckan. I det tysta arbetar närmare 4 000 funktionärer från 50–60 föreningar runt Vättern för att allt ska fungera. I Föreningarna bakom lyfter vi fram föreningarna som bygger Vätternrundan. Utan dem – ingen cykelfest.
Mer än 270 kilometer är cyklade när Vätternrundans deltagare trampar in till depån i Medevi. Det är många trötta och tunga ben, men i loppets sista depå vet funktionärerna precis vad det bästa sättet för att pigga upp cyklisterna är.
– Många säger att de stannar hos oss bara för att få äta den goda honungsbullen, säger Helen Gillman, som är depåansvarig i Medevi.
Medevi IF är en av Motala kommuns mest anrika fotbollsföreningar. Tidigare har det utövats såväl friidrott och schack som pingis och bandy i klubben, men nu för tiden är det bara fotboll på programmet – bortsett från när de hjälper till i Vätternrundans sista depå.
Helen Gillman är tillsammans med Helene Åstrand ansvarig i den sista depån innan målgången
i Motala.
– Det blir några jobbiga timmar, men tack vare att vi får ihop så mycket duktiga människor som hjälper till flyter allting på bra. Framför allt är det många som återkommer till nästa års lopp för att de tycker att det är så roligt. Jag tycker att alla borde testa på att arbeta i en av Vätternrundans depåer, säger Helen och fortsätter berätta vad arbetet innebär:
– Vi tillsätter flaggvakter och leder cyklisterna rätt in och ut från Medevi. Dessutom städar vi förstås också fältet och vägrenen när vi stängt depån.
Medevi må vara mest känt för sin hälsobrunn, som är den äldsta i Norden och som har en historia som sträcker sig så långt tillbaka som till 1700-talet. Men för Vätternrundans cyklister är samhället mer kännetecknat av honungsbullen som serveras i depåtältet.
– Det är en specialare vi har här i Medevi. En av de som arbetade här i depån sa att deltagarna behövde få i sig något extra sött för att orka de sista kilometerna, så vi smetade på honung på bullen. Nu för tiden är det många som säger att de stannar här bara för att få äta den goda honungsbullen. Det är ett ”hemligt” recept som bara vi serverar.
Själv har Helen cyklat både Vätternrundan och Halvvättern flera gånger och tack vare sina genomförda lopp vet hon hur viktigt det är med bra service i depån.
– Vårt jobb är att servera bullar, bananer, saltgurka, saft och sportdryck. Sedan finns det första hjälpen, massage och cykelservice i depån också.
– Det är en sådan härlig stämning. Alla är positiva och glada, trots att många är otroligt trötta. En del får vi peppa att fortsätta.
Bland alla trötta människor Helen stött på i depån är det en hon aldrig kommer att glömma.
– Det var en man som var helt slut. Han satte sig och försökte luta sig mot ett bord som inte var särskilt stabilt. Vi trodde nog alla att han skulle bryta loppet. Efter säkert en halvtimme satte han sig på cykeln igen och stack i väg. Det är lite typiskt på något sätt, att man kan vara så trött och ändå komma igen. Jag tror det är många som känner likadant, men den positiva stämningen som genomsyrar Vätternrundan får folk att orka lite till.
Text: Johan Fransson
Foto: Medevi IF
Medevi IF
Bildad: 1925.
Antal medlemmar: 92 personer.
Gör på Vätternrundan: Ser till att cyklisterna får energi i Medevidepån.