Den stora målsättningen är OS i Tokyo 2020.
I landslagströjan har det hittills blivit två världsmästerskap.
Sara Penton in action.
Artikel

En cykelkarriär i rekordfart

2018-05-16

Drömmen om att bli proffs är uppfylld. Visserligen i en annan idrott än det var tänkt, men ändå. Nu är siktet inställt på att försvara SM-guldet och längre fram ta en plats i den svenska truppen till OS i Tokyo 2020. Möt cykelproffset Sara Penton.

När Cykla får tag på Sara Penton är hon på träningsläger i ett stekhett Sydafrika. Vissa dagar har det varit så pass varmt att cykel-passen har startat runt klockan fem på morgonen. Men det är bara att härda ut. Vill man nå toppen finns inga ursäkter.
– Det största bekymret är väl att smörja in sig tillräckligt med solkräm, ett ganska angenämt problem, säger Sara.

Saras idrottsresa började under uppväxtåren i södra Stockholm. Här spelades det både tennis och fotboll varvat med teater, piano och schack – där till slut fotbollen blev det stora intresset.
– Jag började drömma om att bli fotbollsproffs redan när jag var 12–13 år, men ett avslitet korsband och en trasig menisk satte stopp för den karriären. Idrottandet var mer på lek när jag var yngre, men från tonåren och uppåt har jag trivts med att få bli svettig och jobba med kroppen med jämna mellanrum.

Intresset för cykling vaknade dock inte till liv förrän så sent som 2011. Som butiksanställd på Cykloteket köpte hon sin första racercykel och fixade samma år En Svensk Klassiker. Sex år senare körde hon hem sitt första SM-guld och tävlar nu som proffscyklist för danska Virtu Cycling.

Snacka om snabba ryck.
– Under förberedelserna till Vätternrundan kände jag med en gång att jag hade hittat min sport och har sedan dess pysslat allt mer med cykel.
– Ungefär samtidigt fick jag möjlighet att vara med i det nystartade cykellaget CK08 och testa på att tävla. Det gick ganska bra direkt och jag blev snabbt bättre. Efter två år kände jag att jag hade växt ur Sverige och behövde flytta utomlands för att kunna ta sats mot mitt nya mål – att bli cykelproffs.

Pratar vi om långsiktiga mål så handlar det stora om OS 2020 där jag vill vara i min bästa form för att kunna prestera på topp när det gäller.

Sedan februari 2015 är det en heltidssatsning på cykeln som gäller. Då började Sara att tävla internationellt i ett holländskt klubblag, De Jonge Renner, för att året efter byta till det belgiska UCI-laget Lares-Waowdeals. Här stannade hon i ett år innan chansen att få köra med ett proffslag dök upp förra året i danska Virtu Cycling.

Din cykelkarriär är kort men desto mer succéartad. Vad tror du ligger bakom det?
– Jag tror att det har varit lite av en fördel att jag började tävla så pass sent som jag gjorde. Jag hade hunnit med att göra lite olika saker i livet och att börja tävla på cykel var ett aktivt val, ingenting jag bara ramlade in i eller höll på med för att jag alltid gjort det, säger Sara.
– Min inställning har varit ganska ödmjuk från början och jag har verkligen försökt att suga i mig alla tips och råd jag fått längs vägen. Jag har efterfrågat konstruktiv kritik och redan i slutet av min andra säsong, 2014, ringde jag upp förbundskaptenen och frågade vad som krävdes för att komma med till VM och OS i framtiden. Det har känts lättare att jobba mot de målen när jag har fått bättre förståelse för vilka steg jag har behövt ta och sedan har jag helt enkelt försökt att ta dom ett i taget.

Som proffscyklist handlar dagarna mycket om att äta, träna och sova, men givetvis finns det annat som måste hinnas med. Plugga, till exempel. Från och med denna våren läser Sara halvtid på distans och passar på att klämma in studietid lite då och då.
  Oftast får jag träningen gjord på förmiddagen för att efter lunch kunna antingen plugga, sköta de vanliga hemmasysslorna eller bara läsa en bok. Jag trivs med att inte ha något fast tidsschema och kunna göra saker i lugn och ro. I första hand kommer träningen så jag får anpassa kosten, sömnen och resten av dagen efter hur den ser ut helt enkelt.

Virtu Cycling kom i gång med tävlingar redan i januari, i Australien. För Saras del startade den i februari, men dessförinnan med läger i Sydafrika och ett gemensamt med laget i Nice. Därefter rullar tävlingssäsongen i gång på allvar och Sara kan räkna med att vara på resande fot under nästan två tredjedelar av året.

Hur går tankarna inför kommande säsong?
– Jag kommer givetvis att göra allt för att försvara mitt SM-guld, men har även förhoppning om att få någon chans att visa framfötterna på vårens klassiska lopp. World Tour-loppet på hemmaplan i Vårgårda står också högt på önskelistan när det gäller bra resultat, säger Sara.
– Pratar vi om långsiktiga mål så handlar det stora om OS 2020 där jag vill vara i min bästa form för att kunna prestera på topp när det gäller. Mästerskap är alltid viktiga och varje gång jag får möjlighet att tävla för Sverige är en fantastisk känsla och chans som jag alltid försöker att förvalta väl.

Och så var det det här med känslan av att vinna sitt första SM-guld.
– Det är det största för mig resultatmässigt. Eftersom man i cykel får bära en mästartröja under ett år så sitter känslan av just den vinsten i väldigt länge.
– När jag tänker tillbaka på hur loppet var och vilken insats mitt lag gjorde för mig så får jag alltid gåshud.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Frida Knutsson, Niklas Wallner


Sara Penton

Gren: Landsväg.
Född: 1988.
Familj: Storebror Nils, mamma Ingrid, pappa Erik och sambo Oskar Djärv.
Bor: Falun.
Klubb: Stockholm CK.
Team: Virtu Cycling, Danmark.
Regerande svensk mästarinna i linjelopp. Representerade Sverige på VM i Doha 2016 och på VM i Bergen 2017.
Favoritmat: ”Grillad lax med färskpotatis är en favorit men jag blir även löjligt förtjust när pappa har lagat ’Flygande Jakob’.”
När jag inte cyklar..? ”Pluggar jag lite på distans, läser mycket böcker och föreläser gärna när tillfälle ges.”
Drömmer om att..? ”Fortsätta leva ”cykelproffslivet” ett tag till och framöver kunna nära min passion för att resa. Om det är med eller utan cykel får vi se.”