Sara Penton laddar för att köra girot i Italien. Bilden är från SM-loppet i Båstad där hon tog en bronsplats.
Efter bra förberedelser, bland annat här på Womens Tour i England, är det nu dags för girot för Sara Penton.
Artikel

Sara Penton: Maffigt att köra girot

2018-07-05

Det är med något av en skräckblandad förtjusning som proffscyklisten Sara Penton reser till Italien och årets stora cykelhändelse, Giro Rosa.
Men så är det också tio långa och jobbiga etapper som ska klaras av på lika många tävlingsdagar.
– Jag är laddad. Att köra girot är en riktigt maffig upplevelse, säger Sara.

Den 29:e upplagan av Giro Rosa inleds fredagen den 6 juli i Verbania i norra Italien med en lagtävling på 15,5 kilometer. Därefter väntar nio etapper med varierande längd och med olika höjdskillnader. Vissa riktigt tunga.
Men Sara Penton är redo. Hon körde girot även förra året och vet att det kommer att bli tufft, såväl fysiskt som mentalt.
– Jo tack, jag vet vad som väntar och tyckte att det gick okej förra gången. Nu kommer jag till tävlingen mer förberedd och som en lite bättre cyklist, så det ska bli roligt. Det är ju samma vägar för alla och alla kommer att bli trötta.
– Men jag fasar lite för bergen, det är liksom inte ”my cup of tea..”

Efter två intensiva cykelveckor har Sara Penton varit hemma i Falun och laddat batterierna och tränat på egen hand. Veckorna innan dess handlade det om Womens Tour i England, ett etapplopp över fem dagar, och därefter styrdes kosan till Sverige och SM-tävlingarna i Båstad.
Två tävlingar som enligt Sara själv har ökat på självförtroendet rejält.
– Ja, det blev bra förberedelser inför girot. Tävlingarna i England innebar ett bra kvitto för kroppen och på SM körde jag hem en bronspeng på linjeloppet, så jag är mer än nöjd.

Annat var det i slutet av april. Sara hade inte tävlat på hela månaden och var hemma i Falun några dagar. På ett träningspass gick hon i backen och slog ut tre tänder.
– Då var det lite jobbigt ett tag, men loppen i England och SM-tävlingen visade att kroppen och skallen var på gång igen, säger Sara.

Sara Penton tävlar för det danska proffsstallet Team Virtu Cycling. Hennes roll under girot blir först och främst att vara en hjälpryttare till hennes lagkompisar. En roll som hon gillar och som hon ser fram emot.
– Vi har både klättrare och spurtare i laget och det är en häftig känsla att hjälpa varandra. Jag är en bra allround-cyklist och gillar rollen som hjälpryttare och förhoppningsvis kan jag hänga med bra över bergen. Att köra i ett lagbygge och att hjälpa varandra till framgångar är en häftig känsla.

Vad tror du om dina egna chanser?
– Först och främst handlar det om att göra allt rätt från början, att tänka på sömn, kost och att vila, själva helheten med tävlingen. Bergsetapperna kommer nog att bli slitsamma och jag bävar lite för långa stigningar, men även jag kan ha en pangdag om allt stämmer.
– Därför känns det skönt att jag har gjort det en gång tidigare. Jag vet vad som väntar mig men jag vet också att jag har tagit mig igenom det en gång tidigare.

Efter tio tuffa dagar i bergsmassiven i norra Italien väntar sedan välbehövlig semester på hemmaplan i Falun. Då väntar…
– …semester i en vecka med tid att rå om sig själv, laga egen mat, sova i sin egna säng och tid för familj och vänner. Det kan låta glammigt att ligga ute på tävlingar runt om i världen, men det är på hemmaplan som jag samlar energi. Det sociala ger så mycket kraft, säger Sara.

Och sedan? Vad står på programmet efter girot och välbehövlig semester?
– Först väntar en tävling i London i slutet av juli och sedan hoppas jag kunna få köra EM i Glasgow i början av augusti.
– Därför känns det bra med girot nu, det kan bli en rejäl boost och motivationshöjare inför kommande lopp.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Jonas Lundberg, Velofocus


Sara Penton

Gren: Landsväg.
Född: 1988.
Familj: Storebror Nils, mamma Ingrid, pappa Erik och sambo Oskar Djärv.
Bor: Falun.
Klubb: Stockholm CK.
Team: Team Virtu Cycling, Danmark.
När jag inte cyklar… gör jag så lite som möjligt, haha. Det kan vara svårt att ha rutinmässiga saker att göra när man ligger borta mycket. Men jag har läst en kurs i idrottspsykologi på distans och så umgås jag med familj och vänner när jag är hemma.
På tallriken ligger helst… lax och färskpotatis. Det poppade upp först i huvudet.
Drömresan går till… Svår fråga, men jag är sugen på att åka till Tel Aviv i höst. Det är den närmsta resedrömmen.