Geir H. Moshuus började cykla strax efter att han hade fyllt 50 år. Nu, drygt ett decennium senare, har förutsättningarna förändrats. I alla fall i Norge, och i Røyken Cykleklubb, där allt färre gruppcyklar. En trend som Geir skulle vilja ändra på – bland annat genom en satsning på Vätternrundan 2024.
– Att cykla ihop med andra ger så mycket mer än träning. Det är ett sätt att umgås tillsammans och som skapar ett samhälle med större acceptans, säger han.
I en krönika på NRK.no uttryckte Geir H. Moshuus tidigare i vintras sin oro över utvecklingen. Dels i sin egen förening, dels för norsk cykling i stort. Han upplever att väldigt många fortfarande cyklar, men att det alltmer görs individuellt. Något som socialantropologen Geir säger mycket om tiden vi lever i.
– Jag tror att det handlar om en individualisering som föregår över lag i samhället. Folk har fokus på sig själva och man ägnar inte lika mycket tid åt att göra saker tillsammans. Det tycker jag är ledsamt, säger han.
Samma situation över i stort sett hela Norge
I Røyken Cykleklubb, där Geir är styrelseledamot, har deltagarantalet minskat avsevärt. Både under klubbens träningspass och när de reser i väg på lopp.
– Vi är en typisk breddförening, med högst vanliga motionärer och seniorer. Såväl killar som tjejer i blandade åldrar från 20-årsåldern och uppåt. Men de senaste åren har engagemanget dalat och då kände jag att jag behövde göra något. Det var då jag fick idén om att skriva en krönika.
Den fick stor uppmärksamhet och bra spridning runt om i landet. Geir upptäckte då också att han inte var ensam om att gå i de här tankarna.
– Det verkar som att det är ungefär samma situation för många klubbar och lopp i hela Norge, säger han.
Klubben gör en större satsning på Vätternrundan 2024
Geir nämner bland annat det populära loppet Styrkeprøven, som har minskat från nästan 4 500 deltagare för tio år sedan till omkring 650 i fjol. Eller klubbens egna söndagsturer, som har gått från regelbundna till att endast kunnat genomföras två gånger under år 2023.
– Jag tror inte att folk cyklar mindre. Men det moderna samhället är digitalt. Förr cyklade vi tillsammans, medan det nu är var för sig. Och gemenskapen reduceras till att utbyta interaktioner när vi ser varandras turer som lagras i träningsapparna, säger Geir och menar att det här skapar utmaningar i samhället:
– Jag är rädd att det här beteendet gör att vi allt mindre träffar nya människor som vi inte känner. Var ska vi träffa nya människor? undrar han.
Det är en utveckling som Geir och övriga ledande i Røyken Cykleklubb vill förändra. Dels genom att belysa situationen i olika medier, dels med en större satsning på Vätternrundan i sommar.
– Jag tror att vi behöver komma tillbaka till mer fokus på deltagande och upplevelser och mindre på elit och tävling. Det är också det som är så bra med Vätternrundan. Ett perfekt träningsmål under hela året, samtidigt som deltagarna tar sig runt på alla möjliga cyklar. Det visar att man inte behöver ha de allra värsta och dyraste prylarna.
”Vätternrundan är som julafton”
För Geirs del blir sommarens runda hans nionde och att komma tillbaka till Motala helgen före midsommar är årets höjdpunkt, menar han.
– Det är som julafton – helt fantastiskt. Inte minst alla funktionärer som skapar stämning när de står runt banan och hejar. Det går alltid rätt in i hjärtat.
Den här gången har Røyken Cykleklubb gått ”all in” på Vätternrundan och Geir hoppas kunna få med sig fler än 20 cyklister över gränsen.
– Redan har 15 anmält sig och det är ganska mycket för vår lilla klubb, säger Geir och fortsätter:
– Vi firar 30-årsjubileum i år och vi tänkte att vi skulle slå på stort. Genom åren har vi sparat ihop en del pengar och subventionerar deltagaravgiften för de medlemmar som anmäler sig. Med ett villkor – att man är med på minst fem av våra söndagsturer under våren.
Satsningen ser han också som en start på en ny tid. Där man vill cykla tillsammans igen. Och att det smittar av sig till andra.
– Allt blir så mycket roligare om man gör något tillsammans.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat