Oskar Ekman startade Svealand Cycling Team mitt under pandemin – och intresset lät inte vänta på sig. Oskar Ekman startade Svealand Cycling Team mitt under pandemin – och intresset lät inte vänta på sig.
Laget som tog hem Bergatröjan i Course de la Paix U17. Från vänster ses Gustav Nystrand, Uddevalla CK, Anton Karlsson, Enköpings CK, Vilgot Reinhold, CK Bure, Vilmer Ekman, Falu CK, Tristan Hansen, CK Ringen, och Hampus Törnström, Jönköpings CK. Laget som tog hem Bergatröjan i Course de la Paix U17. Från vänster ses Gustav Nystrand, Uddevalla CK, Anton Karlsson, Enköpings CK, Vilgot Reinhold, CK Bure, Vilmer Ekman, Falu CK, Tristan Hansen, CK Ringen, och Hampus Törnström, Jönköpings CK.
Jakob Söderqvist har tränat och tävlat för Svealand Cycling Team. Nästa år kommer han att köra som proffs i Lidl – Trek Development Team. Jakob Söderqvist har tränat och tävlat för Svealand Cycling Team. Nästa år kommer han att köra som proffs i Lidl – Trek Development Team.
Colin Ossiansson, till vardags tillhörande Kvänums IF, ligger i täten av klungan under ett lopp. Colin Ossiansson, till vardags tillhörande Kvänums IF, ligger i täten av klungan under ett lopp.
Teodor de Luca, CK Ringen, tar emot flaskor från bilen under Vuelta Ribera De Duero. Teodor de Luca, CK Ringen, tar emot flaskor från bilen under Vuelta Ribera De Duero.
Artikel

Svealand Cycling Team vill göra Sverige till en världsnation

2023-11-29

Svealand Cycling Team är ett projekt för alla ungdomar i Sverige, från 15 år till elitålder, som vill utvecklas som landsvägscyklister.  Målsättningen är tydlig: Sverige ska bli ett land att räkna med internationellt.
  – Vår långsiktiga målsättning är att göra Sverige till en lika bra nation som Norge och Danmark. Vi vill ha lika stora stjärnor inom cykel som vi i dag har inom exempelvis skidåkning och skidskytte, säger sportchefen Oskar Ekman. 

Själva hörnstenen är att alla som vill vara med får vara det. Det finns ingen elitistisk tanke bakom idén. I stället ligger allt fokus på att ge så många ungdomar som möjligt rätt förutsättning och guidning att tävla internationellt.
    – Vi är inte ett team på det sättet utan en öppen plattform som en slags förlängning av klubbverksamheten och en väg för dem ut i Europa, säger Oskar som till vardags även är ordförande i Stockholms Cykelförbund.
    – Vi vill vara en trampolin, en brygga, mellan svenska klubbar och tävlingar utomlands. En förlängning av klubbarnas verksamhet och en väg ut i Europa.

Öppet för alla cyklister i Sverige

Det är Stockholms Cykelförbund som står som avsändare för projektet, därav lagnamnet, men det är öppet för alla cyklister. Svealand Cycling Team kontaktar inga åkare. Allt handlar om ett frivilligt deltagande där cyklisterna själva får söka sig till projektet. Fokus ligger på att lära sig tävla i större sammanhang i lopp som man kanske annars inte att ställt upp i som enskild cyklist.
    – Vill man tävla internationellt är det viktigt att tidigt hamna i rätt miljö. Och det är väldigt roligt att se hur alla verkligen växer med uppgiften när de är med på större internationella tävlingar med större startfält, säger Oskar.

Svealand Cycling Team bildades mitt under pandemin. Oskar hade gått och funderat på hur svensk landsvägscykling kan bli lika bra – och gärna bättre – som den är i våra grannländer.
    Idén presenterade han i ett inlägg på Facebook och responsen lät inte vänta på sig. Första året sökte 30 ungdomar i två åldersklasser, andra året ökade antalet till 55 för att i år vara över 100 cyklister som vill prova och ta chansen.
    – Vi började i liten skala med etapploppet U6 i Tidaholm för att sedan växa. Förra året hade vi över 500 individuella starter varav 400 av dem var på UCI-klassade tävlingar runt om i Europa.

I den yngsta åldersklassen, U17, erbjuds cyklisterna tävlingar som ger bra utbildning i landsvägscykling. Basen är U6 i Tidaholm, men även tävlingar runt om i Danmark och världens största etapplopp för U17. Exempelvis Course de la Paix i Tjeckien och Rad Jugend Tour i Österrike.

U23 – en sluss ut i Europa

I junioråldern, U19, fortsätter tävlandet i Sverige, Norge och Danmark. Här erbjuds även starter i UCI-klassade lopp på toppnivå i Europa.
    – Det viktiga är att vi får ut så många unga cyklister som möjligt till så många tävlingar vi bara kan. Det är där som de utvecklas, säger Oskar.

Det sista steget, U23, ska innebära en sluss ut i Europa. Mycket tack vare en bra tävlingskalender, ett växande nätverk och genom samverkan med svenska cykelklubbar. Därmed skapas en möjlighet att kunna göra detta i en trygg hemmamiljö och kanske i kombination med studier.
    – I Sverige har vi en bra grundverksamhet och vår MTB-träning håller världsklass. Denna grund är fundamentet i svensk cykel och det som vi bygger i skogen håller enormt bra även på landsväg. Det är inte en slump att många av världens just nu ledande landsvägsstjärnor är aktiva inom flera discipliner.

Hur ser framtiden ut för er och svensk cykling?
– Den ser ljus ut och vi tror stenhårt på att svensk cykelsport kommer att göra väsen av sig, säger Oskar.
    – Två lysande exempel på att vår verksamhet fungerar är Karin Söderqvist i Lifeplus Wahoo och Jakob Söderqvist som nästa säsong ska tävla för Lidl – Trek Development Team. Båda har kört för Sveland Cycling Team tidigare.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat 

Svealand Cykling Teams vision

  • Sverige ska bli ett av världens bästa länder inom landsväg.
  • Vi ska årligen utbilda flera cyklister till proffs.
  • Vi ska vara med på de största internationella loppen varje år.
  • Vi ska vara ett continentallag inom ett par år.