Blogg

Att cykla ett Vasalopp

Det är den första söndagen i mars. Jag vet inte hur många år jag suttit framför tv:n och betraktat alla dessa toppluvebeklädda människor som prick klockan åtta på morgonen, just denna söndag, följt en uppviglares spår där i de Dalska urskogarna. I år, 2017, skulle jag ha varit en av dem, en tanke som under större delen av mitt liv inte ens föresvävat mig men som plötsligt blev så verklig att jag inte bara köpte skidor, utan också fixade mig en startplats.  Det var innan jag förstod hur svårt det var att åka skidor.

skarmavbild-2017-03-09-kl-20-56-06

Det visade sig att jag köpt ett par supersnabba skidor som var jättesvåra att hinna med…

I år blev det inte en söndag på skidor för min del, men det blev ett annat form av Vasalopp- ett på sadeln. 3 timmar och 58 minuters spinning tillsammans med ett stort och glatt gäng på gymmet, hela vägen mellan Sälen och Mora.

Lite färre toppluvor som synes, men desto fler cykelbyxor. Mina var för övrigt sprillans nya, orutinerat tyckte rumpan efter några timmar som nog hellre önskat att jag använt ett par incyklade sådana. Nåja, man lär sig och nu är de ju intrampade tänker jag.

3 timmar, 58 minuter och 46 sekunder senare var vi i mål och jag kunde konstatera att jag efter halvtid kommit 12 km längre och förbränt 335 kcal mer än i fjol vid samma tid. Dessvärre hade jag inte noterat den totala distansen förra året, men jag tänker att jag nog faktiskt är i lite bättre form i år vid den här tiden än vad jag var då. Otroligt peppande! Nästa år kommer jag nio mil. Med toppluva på!

Min pulsklocka var nöjd och gav mig beröm, men också order om någon dags återhämtning.

Min pulsklocka var nöjd och gav mig beröm, men också order om någon dags återhämtning.

Eftersom jag behöver bygga upp mer muskelstyrka bokade jag in mig på ett Bodypump pass i tisdags och till min stora glädje fick jag även med mig min man på passet. Framför oss står en höggravid kvinna, tuggar tuggummi, fullkomligt oberörd och med vikter tunga som bly. Vi sneglade på varandra, Tomas och jag, bet ihop fast varje muskel skakade och försökte hänga på. Idag är första dagen jag kan gå normalt igen och första dagenTomas kan röra sina armar i någon riktning utan att kvida. Känns tveksamt om jag kommer att få med honom fler gånger…

Jag har hört att det råder delade meningar om bodypump som träningsform, men jag tycker att det är är så oerhört roligt och all träning måste ju ändå göra gott tänker jag, inte minst när man tycker att det är så lustfyllt. Imorgon vanlig gymträning dock, sedan stretchar vi ut kroppen med yoga på måndag. Har dessutom fått mitt (cykel)träningsprogram från Aktivitus nu och ser med spänning fram emot att ta mig an det!

Idag är det hopp om vår. Jag kan riktigt höra min Crescent ropa efter asfalt. Snart rullar vi. På riktigt.


Partners som bidrar med information, produkter och annan hjälp till Vätternrundans ambassadörer är AktivitusBianchiCraftCrescentEnervitPeppsterShimanoStadium och Thule.

Från soffan till sadeln

//AMBASSADÖR VÄTTERNRUNDAN 2017//

Medelålders, medelmåttig motionär som äntligen har insett att varje enskild människa har förmåga att bli den man vill vara. Uppvuxen under midnattssol och i polarvintermörker, men lever sedan 23 år tillbaks i självvald exil i en småländsk Bullerby. Anser att en cykel är (nästan) allt en människa behöver för att bli lycklig. Med mitt ambassadörsskap vill jag visa på kamratskapen och värmen man möts i den här sporten. Och att man visst kan genomföra en Vätternrundan, även om man inte tror att man kan. Häng med mig på min resa.