Blogg

Snöklädd

Hösten övergick i en rasande fart till vinter.  Temperaturen sjönk snabbt ner till nollan och förbi densamma. I skrivande stund ligger snön vit och vacker på fotbollsplanen utanför mitt kontorsfönster. Det är bara 9 dagar till julafton och snön får gärna ligga kvar så vi får den där vita julen de flesta av oss vill ha.

Cykling på vintern då. Hur gör ni? Ställer ni undan cykeln och plockar fram den igen när kvicksilvret börjat stiga till mer humana grader och vårsolen smält bort den sista snön? Eller trotsar ni kyla, kränger på dubbdäcken och ger er ut i full vintermundering? På mina breddgrader är det inte längre mycket snö på vintrarna och fördelen med det är förstås att jag kan åka stig större delen av året. Men det är få saker som slår en hårt packad snöklädd skogs- eller grusväg. Det dämpade ljudet som uppstår när dubbdäcken rullar över underlaget är som ljuv musik för själen.

Oavsett snö eller barmark krävs det lite planering när det gäller klädsel denna årstid. Det kan bli både blött och kallt för en felklädd cyklist. Dra på dig ett fukttransporterande underställ närmast kroppen, ett mellanlager i form av en tunn fleece och sen en skaljacka som andas och som är vind -och vattenavvisande uppe på det. Händerna är typiska kroppsdelar man lätt fryser om (risken är då överhängande att du vänder hem till duntäcket och den varma chokladen långt före planerat och träningsdagboken får inte alls de siffror du räknat med). På med tjockare vindtäta och vattenavvisande handskar som går upp över handleden ordentligt och se till att du kan röra på fingrarna inuti dem. Och sen benen då… oftast räcker det med ett par korta, eller möjligen ett par knickers under ett par långa vindtäta byxor. Ullstrumpor på fötterna är gudomligt och därpå ett par vinterskor följt av skoöverdrag. Är det rejält kallt kan man dra ett par tunna plastpåsar över skon innan skoöverdraget. Det isolerar gott. Sen finns det sulor av olika slag; ullsulor (en självklarhet) batteriuppvärmda (dyra men kanon), kemiskt värmande engångssulor (dyrt i längden men håller värmen några timmar). Och huvudknoppen bör få en vindtät huvudbonad under hjälmen som ska ha en bra passform för att få plats under den så viktiga hjälmen.  I övrigt är det skönt med en buff om hals och nacke och ett par glasögon som skydd mot, inte insekter, men mot kalla vindar.

Allt gott och fin vintercykling önskar jag er!

Anna

MIN KÄRLEK TILL STIG

I min blogg kommer jag ta er med på en brokig resa bland minnen från åren som elitcyklist samt upplevelser i mitt nuvarande liv som må-bra- och vardagscyklist. Jag kommer delge ett och annat tips från stigen, dela med mig av äventyr, bilder, filmer och förhoppningsvis skänka lite glädje och viss underhållning i samband med det. Jag hoppas att jag kan ge er som ännu inte hittat ut till stigarna, inspiration och lust att börja cykla mountainbike.