Artikel

Slog drömgränsen med 100 minuter

2017-06-17

Drömgräns: 13 timmar. Realistiskt: 15 timmar.
Sluttid: 11 timmar och 23 minuter.
Gissa om kompisarna Tove Dahlström och Linn Egelberg var nöjda efter sin allra första Vätternrundan?

– Vi är så nöjda. Det har gått över förväntan. Men de sista tio milen var riktigt tuffa, summerar  Tove  och Linn efter sin allra första Vätternrundan.

Linn Egelberg är inne på att genomföra En Svensk Klassiker och började med Vasaloppet i våras.
– Tove känner ju till mina planer, så när det var dags att börja träna inför Vätternrundan så hängde hon på. Det känns väldigt kul att vi nu gör det tillsammans.

Planen är nämligen att Tove också ska genomföra klassikern.
– Jag har  blivit inspirerad av Linn. Det är en utmaning och den ska vi klara, resonerar Tove.

När Tove och Linn tränade och planerade inför sitt första Vätternrundan började man också titta på möjliga sluttider att nå. Resonemanget slutade med att de satte 13 timmar som drömgräns, men att den realistiska sluttiden borde vara runt 15 timmar.

– När vi kom till Jönköping så märkte vi att det hade gått betydligt fortare än vad vi hade trott. Det var då vi förstod att vi hade goda möjligheter att nå drömgränsen, säger Linn.

Inte nog med det. ”Drömgränsen” slogs med närmare en timme och fyrtio minuter.
– De sista tio milen var riktigt jobbiga. Då vill man bara fram och i mål, men det känns väldigt trögt. Känslan när man passerade mållinjen var obeskrivlig. Jag började gråta, berättar Tove.

Två bra tips till den som ska cykla Vätternrundan?
– Ät ordentligt under loppet. Det behövs energi och det går åt väldigt mycket energi. Se också till att ligga i klunga. Det ”kostar mycket” att köra själv.