Johan Grundin är ny vd för Klassikern från och med årsskiftet. Johan Grundin är ny vd för Klassikern från och med årsskiftet.
Johan Grundin har själv gjort en Klassiker, även om det nu är ett antal år tillbaka. Och han minns bland annat den fina upplevelsen under Vätternrundan. Johan Grundin har själv gjort en Klassiker, även om det nu är ett antal år tillbaka. Och han minns bland annat den fina upplevelsen under Vätternrundan. "Fantastiskt väder och en fullständig propagandadag", säger han.
Artikel

Så vill nye vd:n ta Klassikern till framtiden

2023-10-25

Äntligen får han jobba med sitt stora fritidsintresse på heltid. Från och med årsskiftet är Johan Grundin ny vd på En Svensk Klassiker. För Cykla.se berättar han om varför han hoppade på uppdraget, sina visioner och sin ”gummiklassiker”.
    – Det finns en otrolig styrka i våra lopp. Inte minst genom att bidra till den svenska folkhälsan. Något som blir allt viktigare, säger han.

I somras kom beskedet att Michael Thorén efter 14 år skulle sluta som vd för En Svensk Klassiker. Ganska snart därefter insåg Johan Grundin, som närmast kommer ifrån rollen som marknadschef på Google Sverige, att det skulle passa honom.
    – Idrotten har gått som en röd tråd genom livet, men hittills bara ideellt. Med fru och tre tonårsbarn har jag varit aktiv inom alltifrån friidrott till basket och gymnastik. Nu ska det bli spännande att få jobba aktivt med det, vilket ska bli otroligt kul. Jag känner mig superengagerad och är tacksam för förtroendet att få göra den här karriärförändringen, säger Johan.

Ett starkt grundkoncept med starka varumärken

Under Thoréns ledning har En Svensk Klassiker tagit stora steg framåt. Genom exempelvis tv-produktioner och införandet av såväl Arbetsplatsklassikern som Skolklassikern har organisationen fått tusentals svenskar att motionera. Något som Johan Grundin vill bygga vidare på.
    – Grundkonceptet är starkt och de fem loppen har redan enormt starka varumärken. Det skapar en bra plattform för En Svensk Klassiker, men jag tror att det fortfarande finns mycket att utveckla och skruva på. Inte minst vad gäller att göra träning inför ett av våra lopp både spännande och utmanande. Särskilt tillsammans med andra på den ort man bor på via appen Min Klassiker, via Arbetsplatsklassikern eller Skolklassikern. Kanske också hjälpa till så att alla deltagare i En Svensk Klassiker kan ge mer tillbaka till sin lokala klubb på olika sätt. Där hoppas jag att min yrkeserfarenhet inom marknadsföring och försäljning kan vara en fördel.

Vad är det som gör att du lockas av jobbet?
– Individuell motion är något som jag tror på och framför allt vilken nytta som den gör i samhället. Det är otroligt viktigt för både den fysiska och mentala hälsan. Det gäller att få upp intresset för vardagsmotion i tidig ålder och skapa förutsättningar för det på lång sikt.

Där spelar Skolklassikern en stor och viktig roll, menar Johan.
    – Målet är att vi genom den ska få alla svenska barn, från förskola upp till årskurs nio, i rörelse minst en timme om dagen. Och det är ett koncept som vi garanterat kan utveckla ytterligare.
Internationalisering är en annan del där det finns stor potential.
    – Redan nu är det en stor andel utländska deltagare i våra lopp. Men det kan också ökas. Sverige är en hållbar nation med fantastisk natur som är värd att upplevas. När vi nu dessutom har en svag krona blir det ännu mer attraktivt för såväl nordbor som engelsmän och tyskar.

Nye vd:n om sin ”gummiklassiker”

Vad gäller hans egen motion är det mest löpning som gäller, senast Lidingöloppet och NYC Marathon. Men det händer också att han sätter sig på sadeln och trampar. Exempelvis nu på vintern när det blir en del tid framför Zwift. Och längre bakåt i tiden finns det faktiskt en genomförd Klassiker på cv:t också. Om han nu får räkna den…
    – Jag växte upp med en morbror som hade alla möjliga diplom. Efter att jag hade tagit mig igenom alla loppen var det dags för julmiddag. Väl där frågade han hur det hade gått och vilket som var tuffast. Jag har aldrig varit någon simmare och hade tränat för dåligt, samtidigt som det var riktigt kallt, så jag svarade Vansbro. Och lade till att det var tur att jag hade våtdräkt.
    – Han bara skrattade och sade: ”Så du har bara gjort gummiklassikern…”, säger Johan.

Hans minnen från Vätternrundan samma år är lite annorlunda.
    – Då hade jag sådant flyt i stället. Det var fantastiskt väder och en fullständig propagandadag. Precis så som ett Klassikerlopp ska vara…

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Johan Grundin

Ålder: 50 år!

Bor: Sollentuna, norr om Stockholm.

Yrke: Från den 1 januari 2024, vd på organisationen En Svensk Klassiker.

Familj: Gift med Anna och tre tonåringar.

Intressen: Främst löpning och skidåkning med familjen, både utför och på längden.

Bästa cykelminne: ”Att jag överlevde ett vådligt fall på mountainbike i bergig terräng för tre år sedan. Framgaffeln gav vika och jag fick en rejäl hjärnskakning. Jag hade änglavakt och bra kompisar som var snabbt på plats.”

Dold talang: ”Hyfsat musikalisk, spelar några instrument ganska bra.”