Artikel

Hipp hurra – cykeln fyller 200 år

2017-06-12

I dag för 200 år sedan genomfördes den första ”cykelturen”. Allt tack vare ett vulkanutbrott i Indonesien två år tidigare. Här är berättelsen om hur Karl von Drais uppfan cykelns första föregångare.

Det är den norska myndigheten NGU (Norges Geologiske Undersökelse) som berättar historien om velocipedens uppkomst. I april 1815 skedde ett av de kraftigaste vulkanutbrotten i modern tid från vulkanen Tambora. Och trots det stora avståndet till Europa, blev det effekter även i vår världsdel. Väderförhållandena förändrades och skördarna blev allt sämre. Vilket i sin tur innebar att många hästar, som var ett viktigt transportmedel, blev avlivade för att folket inte skulle svälta.

Då började den tyska uppfinnaren Karl von Drais arbetet med att försöka hitta något som kunde ersätta hästen som transportmedel. Vilket han lyckades med. Den 12:e juni 1817 presenterade han den första formen av cykel. Die Laufmaschine, som han kallade den, hade inga pedaler utan det var benen som fick sätta upp farten. Samma dag ”cyklade” han de sju kilometerna mellan Mannheim och Rheinau – på den bästa vägen som fanns i närheten.

Just vägarna visade sig dock vara ett stort problem för velocipeden och det tog ytterligare 50 år innan utvecklingen av cykeln tog fart på allvar. Då som höghjuling – och med trampor.

På 200-årsdagen vill NGU återigen lyfta miljöfrågan och vilken effekt cykeln – eller andra enskilda och lokala händelser – kan ha globalt. Detta genom att utmana alla att ta chansen att cykla åtta kilometer den 12 juni.
    – Då orsakade ett lokalt vulkanutbrott en global påverkan på klimatet. Även lokala växthusgaser kan få globala konsekvenser. När vi använder cykeln i stället för att köra eller använda andra motordrivna fordon minskar vi utsläppen av växthusgaser. Genom att cykla åtta kilometer den 12 juni minskar vi utsläppen och bidrar till att uppmärksamma ”det gröna skiftet”. Utbrottet 1815 lärde oss att det bara finns en jord, säger Reginald Hermanns, forskare och teamledare på NGU.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Wikipedia Creative Commons (på bilden syns en Laufmaschine från cirka 1820 som finns att se på Kurpfälzisches Museum i tyska Heidelberg).