Artikel

Här får amatörer känna sig som proffs

2017-06-14

För fjärde året i rad har Skoda satt samman ett cykelteam inför Vätternrundan.
Tillsammans ska 15 amatörer och proffscyklister ta sig in under åtta timmar.
– Vi har ett naturligt cykelarv att värna om och Vätternrundan är höjdpunkten i Cykelsverige, säger Erik Gustafsson, press- och sponsoransvarig på Skoda.

Det kan förefalla märkligt att ett bilmärke satsar på ett cykelstall. Men inte om man ser till Skodas historia. Då är det snarare naturligt. För faktum är att när företaget startades 1895 var det just som cykeltillverkare.
Även i dag är cyklingen en del av företaget. Skoda har under en lång period sponsrat cykling på olika sätt – bland annat några av världens största cykeltävlingar, som Tour de France, Vuelta de España och Vätternrundan.
– Det kan tyckas konstigt att vi uppmuntrar folk till att cykla. Men vi tycker att bilar och cyklar kompletterar varandra som transportmedel. Vi vill att fler ska cykla helt enkelt, säger Erik Gustafsson.

Det var också målsättningen när Skoda 2014 startade sitt eget cykellag, där 15 nya amatörcyklister varje vårsäsong får känna sig som proffs.
– Vi ville göra någonting mer för cykelsporten, och framför allt för utövarna. Känslan ska vara att de är med i ett riktigt proffsteam, samtidigt som vi vill vara det snälla och öppna cykellaget.

Tillsammans med 15 erfarna, handplockade cyklister, däribland ett par ”riktiga superproffs”, ska amatörerna på allra bästa sätt göra sig redo inför det stora kraftprovet – Vätternrundan. Med hjälp av rådgivning inom allt ifrån kost och hälsa till cykelteknik, utrustning och träningsprogram ska de nå målsättningen om åtta timmar på Vätternrundan.
I år ansökte 1 600 personer till att bli en av de utvalda cyklisterna. En ökning med över 60 procent jämfört med fjolåret. Ett urstarkt betyg för Cykelsverige och ett tecken på att cykelsporten växer sig allt starkare i landet, menar Skoda. Och Erik Gustafsson är nöjd med lagets sammansättning.
– Vi har en bra blandning, och en bra bredd av cyklister. Det är killar och tjejer från Korpilombolo i norr till Falsterbo i söder, säger han.

I början av mars träffades laget för första gången, då de dels fick bekanta sig med varandra, dels göra olika tester för att proffstränaren och Cyklas tidigare expert Mattias Reck ska kunna tillverka individuella träningsprogram till rekryterna. Under våren sker ett antal gemensamma träffar, men det stora geografiska avståndet gör att mycket av träningen sker på egen hand utefter Recks noggrant sammansatta scheman.
– Det ligger mycket egenansvar, men det verkar som att vi har prickat helt rätt i år. Alla följer planen, säger Erik Gustafsson. 

Text: Pierre Henriksson
Foto: Erik Leonsson


Skoda Cycling Team

Sedan 2014 har Skoda Sverige varje år rekryterat 15 cyklister och givit dem rätt förutsättningar för att känna sig som proffs – och för att cykla Vätternrundans 30 mil på under åtta timmar.

Laget består av totalt 30 personer varav 15 platser varje år fylls av nya cyklister som ansöker om en plats i laget. Resterande 15 platser fylls av handplockade proffscyklister som tillsammans sporrar och hjälper sina lagkamrater. Bland årets proffs märks bland andra Calle Friberg, Fredrik Kessiakoff och triathleten Lisa Nordén.


Följ Skoda Cycling Team live i Vätternrundan

Skoda Cycling Teams resa runt Vättern kommer att live-sändas. Följ den på Cykla.se, vatternrundan.se samt Vätternrundans Youtube-kanal.