Artikel

Guldhjältar träffades före Vätternrundanstarten

2017-06-16

Tillsammans har de sex OS-guld. Under fredagseftermiddagen samlades Johan Olsson, Tomas Gustafson och Bernt Johansson och pratade minnen, cykling och Vätternrundan. 
– Det är mäktigt att träffa dem. För mig är de institutioner i svenskt idrottsliv, säger Johan Olsson. 

Alla tre ska cykla Vätternrundan i år. Men de har olika erfarenheter. Bernt är uppe i “12–13 lopp” och Tomas Gustafsson har kört samtliga sedan 2009, medan det är premiär för Johan Olsson.
– Det är alltid speciellt att komma till Motala under Vätternrundan. Allt handlar om cykling och stan lever upp. Jag var ute och cyklade här under förmiddagen, och överallt står husbilar, cyklar och tält och vart man än kommer har alla cykelanknytning. Det är jättetrevligt, säger Bernt Johansson.

Guldhjälten från 1976 cyklar fortfarande i stort sett varje dag och håller formen. Men nu för tiden cyklar han endast för att det är kul.
– Det ska vara lugnt, ingen hets, säger han.
I år siktar han på att komma in under nio timmar vilket inte ska vara några bekymmer, enligt honom själv.
– Det ska inte vara så jobbigt. Men man måste trampa, det går inte av sig själv. Det är en utmaning. Men det är väl därför det är populärt också, säger han.

Den förre skridskostjärnan Tomas Gustafsson trodde inte att Vätternrundan var något för honom. Men efter att ha kört det som en del av En Svensk Klassiker 2009, i ett sätt att komma i form inför 50-årsdagen, blev han fast. Cyklingen är dock något som har funnits med i hela hans liv. Lite grann tack vare Bernt Johansson.
– Han var en jättestor inspirationskälla för mig. Jag var 16 år när han vann OS-guld i Montreal och då hade jag precis kommit med i ungdomslandslaget. Då tänkte jag att “kan han, så kanske jag kan också”.

Så blev det ju onekligen också. Med tre OS-guld på meritlistan är Tomas Gustafson en av våra största idrottsmän genom historien.
Något som Johan Olsson reflekterade över när de träffades under eftermiddagen före Vätternrundanstarten.
– Jag var för ung för att ha sett deras lopp när de gick på tv:n. Men man har ju sett det i efterhand och de är ikoner inom svenskt idrottsliv.  Eller det är nästan ett understatement. Det här är verkligen häftigt, säger Johan Olsson, och fortsätter:
– För mig betyder kulturen och historien så otroligt mycket. Det kulturella arvet är viktigt för mig, det är sådana som Tomas och Bernt har banat väg för intresset som finns för sport i Sverige.

Text och foto: Pierre Henriksson


meriterna i urval

Johan Olsson, 37 år, längdskidor

  • 2 OS-guld, 1 OS-silver, 3 OS-brons
  • 2 VM-guld, 4 VM-silver, 2 VM-brons

Tomas Gustafson, 57 år, skridskor

  • 3 OS-guld, 1 OS-silver
  • 1 VM-silver

Bernt Johansson, 64 år, cykling

  • 1 OS-guld
  • 2 etappsegrar i Giro d’Italia