Motala, 2016-06-16, Vättern GP, Roberto vacchi Invitational. Foto: Micke Fransson
Artikel

Efter alla år – nu står Vacchi på startlinjen i Motala

2017-06-14

Han är en av Sveriges största cykelprofiler. Men har aldrig cyklat Vätternrundan.
Något som ska ändras på i sommar, då Roberto Vacchi står på startlinjen i Motala.
– Jag vet inte varför jag inte har cyklat  det tidigare, men nu känns det rätt, säger Vacchi till Cykla.

Faktum är att Roberto Vacchi inte ens har varit på plats i Motala någon gång under världens största cykelmotionslopp. Däremot minns han att han en gång såg Vätternrundancyklister swisha förbi Huskvarna i samband med Postgirot open. Men helt utan rutin från cykelveckan är han inte. Två deltaganden i Halvvättern och ett antal speakerjobb under GP-loppet har han hunnit med genom åren.
Under vårvintern har de som har lyssnat på podden ”Solo Sport med Vacchi” fått höra Robertos grubblerier om han ska köra Vätternrundan eller inte, men till slut kom beskedet. Och snart är det alltså dags för honom att ta sig an de 30 milen.
När Cykla fick tag på cykelprofilen i slutet av april hade han precis kommit hem från gymmet. Men någon speciell Vätternrundansatsning är det inte tal om.
– Nej, jag kör på som vanligt, mest för att det är roligt att vara tränad. Formen känns okej. Jag tränar ungefär fyra–fem dagar i veckan, och det gör jag i vanliga fall också. Vätternrundan får jag gå på rutin, säger Roberto.

Han erkänner att 30 mil är en utmaning, även för en gammal elitcyklist som ”motionscyklar uppemot 1 000 mil om året”.
– Visst har jag cyklat 30 mil och till och med längre några gånger, men inte är det ofta. Jag har respekt för distansen, men samtidigt har cykling mycket med rutin och teknik att göra. Jag kommer nog vara sliten i mål, men är inte orolig för att klara av det, säger han.

Hur kommer det sig att du aldrig har cyklat Vätternrundan tidigare?
– Jag har inget riktigt bra svar på det. Jag har bara inte riktigt gett mig hän till att göra det. När jag var tävlingscyklist fanns det inte på kartan, och när jag fick barn var jag borta tillräckligt mycket ändå.
– Många förknippar mig med cykling, som Vätternrundan är något av ett flaggskepp för. Så det har varit många som har frågat och det är klart att jag ska göra det någon gång. Nu fick jag frågan av en gammal barndomskompis och då kändes det som rätt tidpunkt.

Roberto Vacchi kommer att cykla tillsammans med gruppen Kör för livet, som arrangeras av BMW och cyklar till förmån för Barncancerfonden. Välgörenhet är någonting som ligger Roberto varmt om hjärtat sedan tidigare.
Under årens lopp har han varit delaktig i många olika projekt som syftar till att hjälpa andra. Det senaste i raden är en cykelungdomsfond som han har startat till minne av vännen Peter Fåglum som gick bort i cancer 2012. Genom den fonden kommer två ungdomscyklister varje år få ett stipendium. Genom sin resa runt Vättern hoppas han kunna uppmärksamma och samla in pengar till fonden.

Under Vätternrundan har han en tävling där man genom att för varje 100 kronor man stöttar fonden med får en lott, för att vara med i dragningen av fina priser (läs mer på vacchi.se/projekt). För att vara med är man tvungen att svara på frågan om Vacchi lyckas komma i mål på kortare än åtta timmar. Men annars är tiden oväsentlig för honom när han cyklar.
– Jag är verkligen inte ute efter att maxa någon tid. Jag tycker det är kul ibland, men min största drivkraft när det gäller cyklingen är njutning – och att hålla mig i form.

Vilken typ av njutning är det du får när du cyklar?
– När man har hållit på med cykling så länge som jag har gjort blir man ett med cykeln. Det går med automatik, vilket gör att allt ter sig naturligt och man känner sig avslappnad. Man kan slappna av i huvudet, får energi, bra grundkondition … det finns så många njutningsfulla segment i cyklingen.

Njuter gör han även när han utövar sitt jobb, bestående av såväl tv-kommenterande som speakerjobb och föreläsningar.
– Det är som med cykling, att prata inför folk sker naturligt för mig på något sätt. Jag tycker att det är så jäkla kul att vara framför folk och se hur de reagerar, säger Vacchi.  

Text: Pierre Henriksson
Foto: Henrik Hansson, Micke Fransson


roberto vacchi om …

… podden Solo Sport med Vacchi, som han gör tillsammans med vännen och kollegan Jesper Broström:
– Det är förbaskat skoj och vi märker för varje avsnitt att vi får nya lyssnare. Vi hoppas att folk som är på väg till jobbet kan lyssna på vår podd, få information, energi och garva till några gånger. Vi har ganska stora planer och vill växa. Men hur det ska ske får vi ta senare.

… hur han helst tränar:
– 99 procent av mina träningar gör jag på egen hand. Både inomhus och på cykeln. Det är också en del av njutningen, att kunna sticka ut när man själv känner för det. Jag har inga problem med att cykla två timmar själv, då behöver jag inte anpassa mig till någon.

… cyklingens utveckling:
– Vi har kommit till en punkt där det pratas o-troligt mycket om watt, trampfrekvenser och prylar. Jag känner inte igen mig där alla gånger, utan tycker cykling är mycket, mycket mer än att kolla vad man har haft för snittwatt på sin runda. Jag är ute efter andra saker när jag cyklar.


Roberto Vacchi

Ålder: 51.
Bor: Borlänge halvtid, Katrineholm halvtid.
Yrke: ”Ja, du. Frifräsare kanske.”
Familj: Barnen Michel, Anna, Lisa, samt halvtidssambo Åsa och
bonuspojken Sixten.
Intressen: Cykel och resor, vin och mat.


läs mer

På http://vacchi.se/projekt/ kan du läsa mer om Peter Fåglums ungdomsfond och hur du kan delta i lotteriet under Vätternrundan.