Artikel

Anders Öfvergård: ”Bättre träning än att springa”

2018-06-09

En skada i knäet gjorde att han började cykla alltmer. I sommar gör Anders Öfvergård debut i loppsammanhang.
– Halvvättern är en bra morot till att träna, men att jag tar mig igenom det tvivlar jag inte en sekund på, säger programledaren.

Snickare, byggnadsingenjör, krogägare, tv-programledare, arg … Anders Öfvergård är onekligen en entreprenör med många epitet. Sedan ett par år tillbaka kan han också lägga till cyklist på den listan.

Egentligen är han mer av en lagsportare efter att ha spelat mycket ishockey som ung. Men ju äldre han har blivit, desto mer har Anders tittat alltmer mot andra tränings-former. Med tanke på att han har en början till artros på knäet, passar cyklingen alldeles utmärkt.
– Det är skönt att vara ute och cykla i tre–fyra timmar. Det händer något i kroppen och man mår bättre. Samtidigt hinner man tänka en del och bearbeta skallen, säger Anders.
– Jag bor på Värmdö och cyklar gärna runt på alla mindre vägar där. Det är ett härligt sätt att se sin omgivning på, i stället för att åka omkring med bilen.

I sommar ska han cykla Halvvättern för första gången, efter att ha fått en anmälan i 50-årspresent. Loppet ska han ta sig an tillsammans med sin fru Cecilia, som har desto större erfarenheter från Motala.
– Hon har cyklat Vätternrundan tidigare när hon gjorde Klassikern. Sedan har hon även cyklat alla Tjejvättern tillsammans med sin mamma. Vilket de även ska göra i år. Så nu tar vi en helg tillsammans där nere. Det ska bli kul, säger Anders, som inte känner någon större oro inför loppet.
– 15 mil är ganska lugnt tror jag. Att jag tar mig igenom loppet tvivlar jag inte en sekund på. Men visst är det en bit, säger han.

Hur kommer det sig att det inte blev stora Vätternrundan?
– Man blir inte bara äldre när man fyller 50. Man blir lite klokare också, säger han och skrattar.
– Nej, men man kanske kan cykla Halvvättern första gången för att se om det är kul. Sedan ge sig på det andra senare. Men egentligen är det inte likt mig. Jag är en tävlingsmänniska och ger mig gärna på det tuffaste direkt, avslutar han.

Text: Pierre Henriksson
Foto: TV4