Video

Henny överlevde cancer – nu går hennes dröm i uppfyllelse

Henny Sundqvist har överlevt två canceroperationer. Nästa helg ska hon få sin dröm i uppfyllelse – då cyklar hon äntligen Vätternrundan. På sin 18-årsdag.
    – Jag har cyklat Minivättern och Halvvättern två gånger tidigare, så det har varit en dröm att cykla Vätternrundan, säger Henny.

Under Halvvättern fanns Henny Sundqvist på plats – för att insupa stämningen i området,  men också för att i Barncancerfondens monter dela med sig av sin historia.
    – När jag var sex år var jag svårt sjuk i epilepsi och då upptäcktes det att jag hade en hjärntumör. Då opererades jag för den, men de fick inte bort alla tumörer. Sedan började tumören växa igen 2014 och tidigare hade de sagt att om jag opererades igen skulle jag bli förlamad på höger sida. Men nu har forskningen gått så pass mycket framåt tack vare insamlade pengar, så nu gick det att operera. Det är därför jag brinner så mycket för att få in pengar, säger hon.

Hon kommer att cykla Vätternrundan tillsammans med en Ride of Hope-grupp och hoppas komma in under elva timmar. Drygt en vecka senare ska hon ge sig ut på en ännu längre tur.
    – Jag ska ta mig upp till Sveriges nordligaste punkt och sedan cykla själv genom Sverige, för att sprida min historia och hur viktigt det är att få in pengar till barncancerforskning, säger hon.

Se hela intervjun med Henny Sunqvist i videospelaren ovan.