Blogg

Ny på tävling

Sommaren har varit riktigt slö och slapp när det gäller träning, jag har varit i USA fyra veckor. I USA gick jag på ett spinningpass, det var ungefär som de som vi har på Friskis och svettis. Jag har simmat  en del och så har jag kört något enstaka styrketräningspass .

Jag trodde att kondition var något som fanns kvar även om man vilade under några veckor, men jag insåg till min förvåning att jag har tappat en hel del kondis under sommarlovet.

Hur som helst så är jag  en nyfiken och modig person som gillar utmaningar. Jag anmälde mig till ett GP lopp i Kviberg. GP loppet gick till så att vi startade gemensamt F 13-14 och F 15-16, en motorcykel följde oss fram mot start. Vi cyklade under 30 minuter, sedan ringde någon med en klocka och då skulle man cykla ett varv till. Jag var ensam i min klass F 15-16 så jag kom ju 1:a. Banan var väldigt backig och jag var jätte nervös. Det var riktigt jobbigt och tungt, sommarens uppehåll gav sig väl tillkänna.

IMG_7668

Det är väldigt få  unga tjejer som tävlar i cykel  i Västra Götaland. Det är en rolig sport och det krävs en  hel del träning både fysiskt och rent tekniskt hur man ska växla och positionera sig, har jag förstått. Mycket att tänka på för en nybörjare som mig.

Nästa lopp var Svanesunds 3-dagars.

Etapp 1  startade på fredagen med ett bergstempo på 1100 meter på eftermiddagen. Det var ett kort lopp där det gäller att cykla så fort man kan. Loppet var lätt men jag hade svårt att veta vilken växel som jag skulle ha vid starten. Ska jag tävla detta behöver  jag träna på min explosivitet.

FullSizeRender

Etapp 2 startade på lördagen med ett GP lopp på 15 minuter plus två varv. Vi startade efter en  bil och det var gemensam start i de olika klasserna. Snitthastigheten på loppet F 15-16 var runt 34-35 så det gick undan, banan var smal och det var några som gick omkull, som tur var utan allvarligare skador. Jag tog det lugnt och blev varvad, då plockade man av mig från banan. Till detta lopp behöver jag helt klart träna mycket mer.

FullSizeRender 3

Vi åkte hem emellan för lite mat och vila inför etapp 3 på eftermiddagen.

Etapp 3 startade på lördag eftermiddag. Det var ett tempo lopp på 1 mil.  Loppet gick ut på att cykla så fort man kunde en mil. Man startade med 30 sek mellanrum klassvis. Min snitthastighet på loppet var 27,27 vilket jag var nöjd med eftersom jag bara låg 18 sek efter den som kom näst sist. Där kände jag att med lite bättre utrustning och mer träning har jag en bra chans redan. Alla hade carbonhjul och några hade strömlinjeformade hjälmar, allt för att minska luftmotståndet så mycket som möjligt.

FullSizeRender 2

Etapp 4 startade på söndag morgon. Det var ett linjelopp på 36 km. Det regnade men det var ändå varmt. F15-16 och P 13-14 startade tillsammans. En följebil körde först och släppte sedan klungan. Första rundan gick ganska bra, jag kom en bit efter, men det kändes ändå rätt bra. En tjej bröt men jag bestämde mig för att fortsatta loppet. Efter första varvet när jag passerade målet visades en lapp där det stod en 2: a och så ringde det en klocka. Väl inne på andra varvet cyklade jag fel väg. Jag kom på det först efter det att färjeläget dök upp, jag fick vända och då såg jag en klunga köra åt andra hållet. Det stod två funktionärer som jag fick fråga efter om det var rätt väg. Gråtfärdig tog jag den sista streckan mot mål, det kändes tungt och  inte alls kul.

FullSizeRender 6

Summeringen som jag har gjort efter dessa fyra tävlingar är att jag har lärt mig massor. Att börja tävla som nybörjare vid 15 års ålder är inte lätt. Många ungdomar har hållit på  och tävlat och tränat under många år. De har lite annan utrustning tex carbonhjul. Det krävs mycket vilja och träning för att ligga bland toppen på dessa tävlingarna där de bästa i Sverige och  Norge deltar. Att värma upp innan med sin trainer eller  att cykla på rulle är bra.

FullSizeRender 5

Jag kommer att satsa på träning under höst och vinter och se hur jag kan utvecklas till nästa tävlingssäong. Hoppas att ni vill följa bloggen.

Önskar er en härlig vecka

//Nellie

Ung cyklist

Hej jag heter Nellie Månsson, 15 år i år och jag kommer från Kungälv. Jag tränar orientering med Göteborg-Majorna orienteringsklubb, rider och går på gym och kör spinning på Friskis och Svettis i Kungälv. Jag och några tjejer från min orienteringsklubb håller på med en tjejklassiker, och tjejvätternrundan är sista delen för mig att klara av tjejklassikern. Som en del av träningen inför tjejvätternrundan skall jag börja cykla med TeamKungälv och gå på olika spinningpass hade jag tänkt. Jag hade även tänkt köra löpning och styrketräning. Jag har testat flera olika idrottsgrenar sen jag var liten och började intressera mig för cykling i och med tjejklassikern, och jag ser verkligen fram emot att dela med mig av resan till målet i Motala. Jag Vloggar nu för Tjejvättern och den 18-20 maj är jag gäst instagrammare för Vätternrundan. När det gäller blogg så är jag inte helt ny men inte så erfaren heller.