Blogg

Tröskeltest med maxad mjölksyra

Då har jag varit och gjort mitt livs första tröskeltest och de känns som jag nu tar min träning till en ny nivå, lite mer på allvar. Jag har varit hos Dan Karlsson på DrivKraft -Tester & Coaching och gjort ett så kallat laktattröskeltest. DrivKraft och Dan kommer hjälpa mig med mer än bara tröskeltest, han kommer finnas som en träningscoach hela vägen till mina fyrtal i vätternlopp som avslutas med Vätternrundan 2017. Riktigt skoj!

Uppladdningen inför testet var inte helt optimalt kanske, hade en urusel dag på jobbet med ett personalärende som verkligen sög musten ur mig. Migränen låg som en dimma ovanför huvudet, bara väntandes på att jag skulle varav upp och den få bryta ut. Jag lyckades hålla lugnet under dagen och dimman lättade som tur var. Strax före 18 kände jag mig redo för att åka iväg för de inledande testerna.

Jag är alltid lite spänd och nervös är jag står inför något jag inte gjort tidigare, när jag inte vet vad som ska hända. Dan är alltid trevlig och är framförallt väldigt kunnig så nervositeten släppte snabbt. Vi började med att Dan berättade för mig om bland annat de aeroba och anaeroba systemen, de olika trösklarna, om olika sätta att träna, kostens inverkan på mitokondrietillväxten och effekten av att optimera träningsintensiteten och belastningen. Är glad om jag kommer ihåg hälften! Gick också igenom själva testet och hur det skulle gå till men också hur vi sedan skulle använda resultatet för att lägga upp min träning mot just min målbild.

Sen var det dags att spänna på mig cykelskorna och kliva upp på den italienska hästen som stod fastspänd vid trainern. Fick börja med att värma upp 15min på 80watt. Han stack mig i fingret och sen höjdes belastningen till 90 watt som jag fick trampa på i 4min. Innan det var dags för nästa höjning till 110watt fick jag uppskatta min upplevda ansträngning i ben och andning enligt Borgskalan vilket upprepades i varje belastningshöjning/intervall. Varje intervall varade i 4 min som alla avslutades med ett nytt stick i fingret för att få mitt laktatvärde och han registrerade min puls. På 190watt började de bli riktigt jobbigt och efter 4 min hade jag ett värde på 13.9mmol laktat i blodet och pulsen låg 188.

Den sista ökningen till 210watt var galet tung men jag lyckades med hjälp av Dans hejarop pressa mig själv i 2min innan benen stumnade och jag gav upp. Kändes som mjölksyran sipprade ur pannan på mig. Då var mitt laktatvärde på 15.5mmol/L vilket tyder på att jag har ett bra anaerobt system. Alltså att jag kan hantera stora mängder mjölksyra.

DCIM999GOPRO

Med suddig blick,  beskriver min känsla rätt bra efter sista intervallen 🙂

Utifrån mina värden kommer Dan att skräddarsy 6 träningsblock till mig på 4 veckor vardera. Ibland kommer träningen tydligen att vara lugn, ibland medelintensivt och ibland stenhårt, allt utifrån mina individuella träningszoner. Känns jätte tryggt att jag kommer ha en löpande dialog med honom under hela min resa fram till Vätternrundan och inte bara få alla träningsblock nerdimpandes i mailen för att sedan klara mig själv.

Ska bli intressant att träna mer målstyrt. Jag har visserligen alltid haft mål med min träning men jag har helt ärligt känt mig lite lost när det gäller just cykelspecifik träning. Min cykling hittills kan mest liknas Doris replik i Hitta Nemo: ”fortsätt trampa trampa trampa..” endast i syfte att plussa på mitt milkonto. Ett stort plus för mig är att Dan själv är cyklist och kan relatera till min upplevelse på cykeln, Dan som för övrigt trampar runt Vättern på respektgivande tider.

skarmklipp

Nu väntar jag på  att få starta mitt första träningsblock på måndag! Ska bli kul att se hur mycket jag har förbättrat mig när vi gör om testet i vår!

Ha de gott och cykla säkert!

// Madde

FRILUFTSCYKLISTEN

Hej, jag heter Madelene Burgström och jag är lite tokig i det här med cykling, både landsväg och mtb.

Jobbar med HR- och ledarskaps frågor på Sveriges viktigaste företag. Jobbet tar en väldigt stor del av min tid men försöker balansera allt så att jag har tid och kraft att göra allt annat jag vill och tycker är viktigt i livet.

Familj, vänner, upplevelser och inte minst vila och återhämtning. Lever ett aktivt liv och gillar att prova och uppleva nya saker, gärna i skog och mark.

Jag hoppas jag kan inspirera någon att utmana sig själv och prova nya saker.

Jag behöver ha målgångar att passera för att se fram emot för att känna motivation i min träning. Vilka målgångar ska vara målet för året 2018? Vätternrundan Sub9 är helt klart det stora målet för året!