Blogg

Träningen fortsätter och jag njuter av en säsong på isen

Början på februari och de känns redan som våren ligger i luften, videungen knoppar och fåglar kvittrar. Jag vill ha vinter och snö, eller åtminstone kyla! Jag är tacksam att få leva i ett land med årstider, att världen ändrar form och att det går säsong i de olika aktiviteterna man kan sysselsätta sig med ute. Den senaste tiden har det inte blivit så mycket mtb, dagarna räcker helt enkelt inte till för allt jag vill göra. Jag passar på att njuta av de säsongen erbjuder. 20170129_152034

Just nu ligger en fantastisk is på Mälaren som jag njuter av så mycket det bara går. Som ni förstått gillar jag också att sysselsätta mig med annat än cykel, gillar i princip allt som har med friluftsliv att göra. Men favoriten är helt klart cykel men vandring, paddling och skridskor ligger också högt upp på listan. Långfärdsskridskor är en fantastisk aktivitet att ta till när det är lugna pass på schemat. Visst kan man även köra hårda pass på isen men den tekniken behärskar jag inte än.

Denna vecka påbörjar jag mitt tredje träningsblock. Tiden går verkligen fort, tyckte det var nyss jag startade det första blocket. De första 8 veckorna har känts bra och jag har sakta vant mig med att bli styrd i träningen. Efter varje avslutad vecka skickar jag en sammanställning till Dan Karlsson på Drivkraft om hur passen känts och varit. Utifrån det anpassar han om det behövs veckan som kommer, riktigt proffsigt och värdefullt. Det jag behövt justera hittills är watten, ökat lite sen testerna. Kan ha blivit lite starkare sen starten men mest beror det på att cykeln på gymmet visar lite glädjewatt.

I det här blocket kommer jag fokusera på VO2, jag ska få hjärtat att arbeta hårt. Dan har lagt till rodd från nästa vecka och det ska bli kul med lite variation, även om rodd är drygt. Att nöta på cykel inne är ju inte särskilt kul, ser det mer som ett nödvändigt ont för att vara redo när vårsopningen kommit igång och jag får rulla ut på min nya svarta skönhet.

Veckans favoritpass har kommit att blivit ett pass med styrkeintervaller som avslutas med ett benpass. Enda nackdelen med det passet är att intervallerna är långa och jag hinner avverka många diskussioner med mig själv innan det är dags att kliva av. Inte alltid positivt! J De pass som mentalt är lättast är 40/20 intervallerna. Då kör jag exempelvis 4*8min med 40sek med hög belastning och 20 sek aktiv vila. Det är riktigt tungt men eftersom det hela tiden varierar och jag måste ha stenkoll koll på klockan fokuserar jag inte på att det är jobbigt utan tiden går fort och vips så är passet över. b6d8594db89f2ecfeb99b39cad4248e6

Fortsätter också med rätt mycket Yoga, både mjuk yoga där bindväven och musklerna varsamt får mjukna men även tuffa pass där svetten rinner och kroppen skakar. Har du inte provat yoga än så är det något jag verkligen rekommenderar, vad du än tränar i övrigt. Det finns många olika former av yoga och ibland behöver man pröva sig fram för att hitta det som passar just dig. Yoga kommer inte att ge dig mer power i benen men regelbunden utövning av yoga kommer att minska risken för skador, ge dig bekvämare ställning, bättre aerodynamik och ge dig kontroll över din andning, din motor. Så leta upp en studio eller kika i gymmets program och ge dig iväg ett pass Yoga!

Ha det gott och träna säkert!

// Madde

Mellan 23-28 februari finns jag på plats i Mora under vasaloppsveckan. Ni hittar mig i Vätternrundans monter, kom förbi och säg hej om du har vägarna förbi vettja!

FRILUFTSCYKLISTEN

Hej, jag heter Madelene Burgström och jag är lite tokig i det här med cykling, både landsväg och mtb.

Jobbar med HR- och ledarskaps frågor på Sveriges viktigaste företag. Jobbet tar en väldigt stor del av min tid men försöker balansera allt så att jag har tid och kraft att göra allt annat jag vill och tycker är viktigt i livet.

Familj, vänner, upplevelser och inte minst vila och återhämtning. Lever ett aktivt liv och gillar att prova och uppleva nya saker, gärna i skog och mark.

Jag hoppas jag kan inspirera någon att utmana sig själv och prova nya saker.

Jag behöver ha målgångar att passera för att se fram emot för att känna motivation i min träning. Vilka målgångar ska vara målet för året 2018? Vätternrundan Sub9 är helt klart det stora målet för året!