Blogg

Koppar, cykler och cykling

rättare sagt Menskopp, cykler och cykling

Är det Tabu att prata om mens och mensskydd? Borde absolut inte vara det men tvekade lite innan jag bestämde mig för att skriva det här inlägget, kroppsvätskor är väl något privat tänker jag.  Men så är det ju också så att mens är en naturlig del av en stor del av världens befolkning, Så here I go! 🙂

Att kliva upp på cykeln igår tog emot, kände mig mosig och nästan lite febrig. Men så kom jag på att jag hade mens, vilket brukar påverka mig på det sättet. Träningen tar mer energi än den gör de närmsta veckorna efter mensen då jag istället känner mig på topp. För mig är min menscykel något som jag måste tänka på när det gäller min träning , dels för att orken tryter under själva mensen men även för att jag runt ägglossningen behöver ta Naproxen en timme innan träningen för att minimera risken för Migrän. Jag är garanterat inte ensam om att menscykeln påverkar.

Skillnad på mensskydd och mensskydd?  JA, stor skillnad enligt mig! Jag har under ett par år hört talas om denna lilla silikongrej som ersättning till tampong och binda men inte riktig fattat grejen. Snubblat över artiklar och bloggar om denna fantastiska lilla grej men köpte inte min egna förrän i höstas. Menskopp är ingen ny företeelse utan den har funnit lika länge som tampongen och används på samma sätt.

lånad bild: menskopp.se

Jag har tillhört gruppen tamponganvändare men efter att ha använt menskoppen ett par månader nu så kommer jag ALDRIG  aldrig använda något annat. Alltså tjejer/kvinnor ni måste prova, menskopp är grejen!

Fördelarna med menskoppen är många. Ekonomiskt är det ett bättre alternativ eftersom du kan köpa en kopp för runt trehundra  som du sen kan använda i flera år framöver. Å nej, det är varken äckligt eller ohygieniskt, följ bara anvisningarna om hur du sköter om den så håller den sig sanitär. Visste du att en genomsnittlig kvinna använder över 12000 mensskydd som antingen hamnar på direkt på sopberget eller där via reningsverken filter.  Sjuk många helt i onödan! Koppen är alltså  både bättre för din ekonomi och för miljön. För min del är den också betydligt bättre för, ja ska vi kalla det för min ”inre miljö”. Den torkar inte ut och täpper inte till som tampongen gjorde. Tummar upp för det!

När jag tränar och framförallt när jag cyklar så funkar den riktigt bra, så bra att jag ofta glömmer att jag har den.

Här nöja efter 8timmars gemensamt slit, jag, Kristofer och Rickard

Eller ja, kan erkänna att den visserligen strulat en gång och då  Big time.. de får jag bju på. De var strax innan starten av lagtävlan under Vätten Bike Games som mensen bestämde sig för att göra entré.  En tävlingsnervös Madde kunde inte riktigt kunde få den på plats under tidspress och med höstkylda händer . Men det är historia nu och som tur var så fyllde paden mer än ett syfte under det loppet. 🙂

Jag garanterar inte att det funkar för just dig men alla jag pratat menskopp med tycker den är awsome när de väl provat. En del har dock fått provat sig fram innan de hittat den modell/storlek som passar bäst för just dom.

Prova du också eller köp den till någon om du inte har mens själv!

Ha de gott och cykla säkert!

// Madde

FRILUFTSCYKLISTEN

Hej, jag heter Madelene Burgström och jag är lite tokig i det här med cykling, både landsväg och mtb.

Jobbar med HR- och ledarskaps frågor på Sveriges viktigaste företag. Jobbet tar en väldigt stor del av min tid men försöker balansera allt så att jag har tid och kraft att göra allt annat jag vill och tycker är viktigt i livet.

Familj, vänner, upplevelser och inte minst vila och återhämtning. Lever ett aktivt liv och gillar att prova och uppleva nya saker, gärna i skog och mark.

Jag hoppas jag kan inspirera någon att utmana sig själv och prova nya saker.

Jag behöver ha målgångar att passera för att se fram emot för att känna motivation i min träning. Vilka målgångar ska vara målet för året 2018? Vätternrundan Sub9 är helt klart det stora målet för året!