Blogg

Kika på din hjälm, den är en färskvara!

Hjälmen är oftast vår enda skyddsutrustning när vi trampar fram längs landsvägarna eller på stigar i skogen. Känns som ett rätt klent skydd när en långtradare susar förbi i 90 eller när en bilist respektlöst passerar med minimal marginal. Hjälmen ÄR livsviktig för oss cyklister men hur ofta behöver vi byta hjälmen och varför?

Jag slog bakhuvudet i ett träd i vintras när jag cyklade i skogen och tänkte att jag nog borde köpa ny hjälm.  Dock dröjde inköpet tills idag. Det blev en mattsvart hjälm med små rosa subtila detaljer och mips. Efter en klassisk stillastående SPD-vurpa igår (kika in på @friluftscyklisten på insta 😉 ) granskade jag min hjälm när jag kom hem, flera synbara sprickor! Hoppas verkligen att dom uppstod igår och inte i vintras.  Min fråga till dig är:  Hur ser din eller dina närståendes hjälm ut?

hjalm1

Att hjälmen är en färskvara är alla överens om men riktlinjerna kring hur ofta den ska bytas ut varierar från var tredje till var tionde år. Har den utsatts för en kraftigare smäll eller krasch ska den däremot  bytas omedelbart.

Plasten och frigoliten i hjälmen mattas ut med tiden av solens strålning, kyla, värme och småstötar. Ofta syns inte detta med blotta ögat men ett utmattat material skyddar sämre vid en olycka. Trafiksäkerhetsorganisationen, NTF rekommenderar ny hjälm vart 10 år förutsatt att den inte utsätts för några stötar medan hjälmtillverkarna tar hänsyn till materialutmattningen och råder därför till ny var tredje till var femte år!

Fundera på när du köpte din hjälm och ta en extra minut och granska den. Var det länge sen du köpte den, är den lite skavd eller kan du minnas att du faktiskt tappat den från brösthöjd någon gång? Investera då i en ny hjälm, det är en billig livförsäkring!

Cykla säkert så ses vi på vägarna!

// Madde

FRILUFTSCYKLISTEN

Hej, jag heter Madelene Burgström och jag är lite tokig i det här med cykling, både landsväg och mtb.

Jobbar med HR- och ledarskaps frågor på Sveriges viktigaste företag. Jobbet tar en väldigt stor del av min tid men försöker balansera allt så att jag har tid och kraft att göra allt annat jag vill och tycker är viktigt i livet.

Familj, vänner, upplevelser och inte minst vila och återhämtning. Lever ett aktivt liv och gillar att prova och uppleva nya saker, gärna i skog och mark.

Jag hoppas jag kan inspirera någon att utmana sig själv och prova nya saker.

Jag behöver ha målgångar att passera för att se fram emot för att känna motivation i min träning. Vilka målgångar ska vara målet för året 2018? Vätternrundan Sub9 är helt klart det stora målet för året!