Blogg

Fyrtal i Vätternlopp -Nu startar cykelveckan och min utmaning!

Imorgon går startskottet av cykelveckan och min stora utmaning. Jag är redo att packa ihop mig själv och cyklarna för en fullspäckad cykelhelg i Motala. Tänk att det är ett år sen sist! Med ett glas rödbetsjuice i handen ska samla tankarna inför första etappen ett av årets utmaning, mina fyrtal i Vätternlopp.

Fyrtal i vätternlopp – Jag ska  alltså cykla alla fyra loppen i år. Först ut är MTB-Vättern sedan tjejvättern och avslutar etapp ett på söndag med halvvättern för att sedan ge mig på etapp två med att cykla Vätternrundan nästkommande helg. Späckat schema och troligen trötta ben men jag försöker tänka att det ”bara” är tre träningsdagar på raken och de har jag ju utan problem klarat av tidigare så detta kommer gå fin fint. #fingerscrossed

4tal-i-vatternlopp

Så den klassiska frågan lyder väl; hur känner jag mig så här dagen innan? Jovars, känner mig redo! Tycker att jag förberett mig bra efter mina förutsättningar den här våren. Visst sitter jag här med den klassiska ”dagen före ett lopp feberkänslan” men den kommer vara som bortblåst i startfållan imorgon kväll.

Den här vintern och våren har jag tränat på ett annat sätt än tidigare, har tränat smartare som coach Dan Karlsson skulle beskriva det. I vintras var jag hos honom på Drivkraft och gjorde de inledande testerna. Då fick jag ut mina laktala tröskelvärden, och de har varit utgångspunkten för all min träning efter det. Var fjärde vecka har jag fått ett nytt träningsprogram anpassat efter hur träningen har gått hittills., han har justerat, lagt till och tagit bort.  TACK Dan för ditt engagemang och att du alltid funnits ett sms bort när jag har haft mina funderingar!

I förra veckan var det dags för nya tester och eftersom det var nära inpå loppen så blev de en bra formkoll. Jag var faktiskt riktigt nervös innan med massor av hjärnspöken. Tänk om det inte skett någon förbättring? Tänk om jag (och Dan!) slitit helt i onödan? Redan efter några mätningar av mjölksyra och puls lugnade Dan mig med att han redan såg förbättring! Pju! Resultatet blev en ökning på 30 watt på aeroba tröskeln och 26 watt ökning på anaeroba tröskeln. Och så pressade jag sista draget på 20 watt mer än sist och höll även 1 min 10 sek längre!

laktat-samlat

Jämfört med andra har jag ingen aning om det är bra eller dålig utveckling men det spelar absolut ingen roll, för jag är riktigt nöjd! …tänker bara på hur det kan se ut om ett år om jag fortsätter träna så här.

Strive for progress, not perfection

Så Imorgon far vi ner till Motala för att trampa igång cykelveckan med MTB-Vättern. Det här blir min andra start i ett mtb lopp och eftersom jag verkligen fastnat för stigcykling ser jag särskilt fram emot detta lopp. Speciellt nu när det ser ut att vara lite blött i skogen. Ser inlägg i olika forum om beräknad nederbörd under helgen, visst önskar vi oss alla sol med vi tog oss igenom förra årets (dyblöta) vätternruda så lite väta sätter ju inga käppar i våra hjul, eller hur?!

Efter loppet måste jag se till att komma i säng snabbt då jag återigen ska ställa mig i startfållan strax efter åtta på lördagsmorgonen. Har inte cyklat tjejvättern tidigare och ni ska få följa med mig  på premiärturen här på cykla.se och på storbildsskärmar för er som är på plats i Motala. Tänker inte pressa mig så hårt i detta lopp utan ta det behagligt och njuta. Väl i mål ska benen få vila resten av dagen och magen ska matas med energi inför havvättern på söndag. Halvvättern ska jag cykla med  ett härligt gäng med snabba ben. Kommer jag kunna cykla fortare än i fjol?! Så om allt går som planerat far jag hem igen på söndag eftermiddag för att ladda om inför ännu en trevlig tur runt sjön natten mellan fredag och lördag nästa vecka.

Jag är redo. Cyklarna är servade och tvättade, energi, resorb, rödbetsjuice och magnesium är inhandlat.  Mina små inplastade kartor över rundorna med depåstoppen är utskrivna och laminerade och cykeldatorn laddad. Så nu har jag bara väskan kvar att packa och sen…ja, sen ses vi i Motala!

Ha de gott och cykla säkert!

// Madde

 

FRILUFTSCYKLISTEN

Hej, jag heter Madelene Burgström och jag är lite tokig i det här med cykling, både landsväg och mtb.

Jobbar med HR- och ledarskaps frågor på Sveriges viktigaste företag. Jobbet tar en väldigt stor del av min tid men försöker balansera allt så att jag har tid och kraft att göra allt annat jag vill och tycker är viktigt i livet.

Familj, vänner, upplevelser och inte minst vila och återhämtning. Lever ett aktivt liv och gillar att prova och uppleva nya saker, gärna i skog och mark.

Jag hoppas jag kan inspirera någon att utmana sig själv och prova nya saker.

Jag behöver ha målgångar att passera för att se fram emot för att känna motivation i min träning. Vilka målgångar ska vara målet för året 2018? Vätternrundan Sub9 är helt klart det stora målet för året!