Blogg

Syra, surdeg & glada cyklister!

ICA har hoppat in med en stöttande hand för oss ambassadörer. Ett mycket bra tillskott då maten är en stor och viktig bit för våra satsningar. Jag kommer därför dela med mig av lite bakning och matlagning!

Surdegsbröd

För någon månad sedan fick jag dille på surdegsbröd, att baka själv menar jag då. Satte igång min första surdeg och inväntade mirakel! För dig som ännu inte testat på detta, det är en helt ny värld som öppnar sig – världen av väntan, luftbubblor och sura dofter, hahaha!

Nu ska syra få göra sin verkan!

Så idag har jag bakat mitt tredje surdegsbröd och valde ett recept från ICAs receptsida på nätet. Danskt surdegsbröd med pumpakärnor och torkad frukt – vi britter gillar frukt i bakverk 🙂 Jag fick chansen att bjuda min kock-vän på några skivor. Betyget blev  ”amazing!” – hurra!

Danskt surdegsbröd

Charmen med surdegsbröd är just att det tar tid att baka, att det kräver tålamod och ihärdighet. Belöningen när man står där och beskådar sitt färdiga bröd på bänkskivan är enorm, just på grund av engagemanget det krävt. Lite som att träna för ett cykellopp – att dedikera tid och energi för att skörda fina prestationer.

Glada cyklister!

Denna vecka avslutade jag och min cykelgrupp vårens 10 etapper av ”Tour de Funäs” inomhus. Intresset har varit stort för att vara lilla Funäsdalen och varje vecka har varit en häftig svett-och-flås-fest!

Glada cyklister med syra i benen!

Här i Funäsdalen är det en ynnest som instruktör att få ihop en liten grupp dedikerade deltagare. När jag jobbade med gruppträning i Stockholm blev man ”bortskämd” med 40-talet deltagare och en väntelista på lika många till. Här blir jag istället bortskämd med personliga relationer. Varje deltagare är eller blir en vän som jag hinner hjälpa lite extra och prata en stund med när vi ses utanför ICA.

Syra för styrka

Och när man tränar för cykellopp så behöver man ibland räkna med sura ben (snygg övergång så säg!). För att baka schyssta cykelben kräver sina insatser och då pratar jag inte om att bli knådad utan om att tåla mjölksyra.

Jag tänker inte bli långrandig utan vill snabbt berätta att mjölksyra är en biprodukt som uppstår vid energinedbrytning i din arbetande muskulatur. Det är lätt att tro att denna obehagliga sensation som uppstår när dina muskler blir sura är något dåligt. Men icke! Mjölksyran kan ombildas till energi och återanvändas för mer arbete. Så utan mjölksyra skulle vår arbetsförmåga vara mycket sämre!

Surar inte för lite syra

Surar inte för lite syra

Njut av syran nästa pass!


Partners som bidrar med information, produkter och annan hjälp till Vätternrundans ambassadörer är Aktivitus, Bianchi, Craft, Crescent, Enervit, Peppster, Shimano, Stadium, Thule och Oakley.

Stark i Funäsfjällen

//AMBASSADÖR TJEJVÄTTERN 2017// Den personliga tränaren och deltidsbrandmannen som gärna ger tips om träning och hälsa, som varvar cykling med yoga, tyngdlyftning med poesi. Bor tillsammans med min sambo Christian och katten Doris i vacker fjällmiljö i Funäsdalen. Under min ambassadörstid kommer ni få följa mig i min helhjärtade satsning mot en riktigt snabb Tjejvättern. Jag kommer ta mig an utmaningen tillsammans med CK SubXX och i cykelkalendern 2017 finns sedan tidigare träningsläger och starter i andra lopp inplanerade.