I år cyklas Vretabiken för sjunde året.
På plats i helgen finns Vättern Bike Games.
Mountainbike bland ungdomar har fått ett uppsving i Östergötland.
Artikel

Vretabiken i helgen – med Vättern Bike Games på plats

2019-05-24

Ett lagom långt långlopp. Så beskrivs populära Vretabiken, som avgörs i Ljungsbro på söndag.
– Det är ingen lång sträcka, men den får i och med att bantypen och dess underlag en långloppskaraktär, säger Jörgen Nybrolin som är tävlingsledare.

Vretabiken cyklas i år för sjunde gången. Ett lopp som utmärker sig på så sätt att det är väldigt lite grusväg och i stället gott om stigar och skogsvägar.
– Det är ”bara” 35 kilometer, men vi kallar det för ett lagom långt långlopp. Distansen är inte särskilt avskräckande så även glada motionärer kan cykla. Däremot ska man inte förvänta sig en alldeles för lugn resa. Det blir lite kämpatag i och med att det vid vissa sektioner blir tekniskt och aningen stökigt. De riktiga MTB-kunskaperna sätts på prov, säger Jörgen Nybrolin.

Banan är permanent och ligger i Ljungsbro, strax utanför Linköping. Jörgen berättar att klubben har arbetat med den i många år och till slut kände de att de ville erbjuda en tävling.
– Just för att den är så härlig och skiftande i karaktären. Under Vretabiken är det i stort sett den permanenta banan vi använder. Sedan görs lite förbättringar där vi tar bort en del som går genom ett bostadsområde, bland annat.

Vretabiken lockar många barn och ungdomar att cykla. Det görs generellt sett stora ungdomssatsningar på mountainbike över hela Östergötland.
– Både vi och andra klubbar märker av att intresset hos ungdomar ökar. Det blir fler grupper och fler tränare. I fjol blommade det upp ordentligt och även Vretabiken fick in fler anmälningar.

Men det är inte helt lätt att anpassa cykeltävling till flera olika åldersklasser.
– Det skiljer sig så mycket när det gäller storlek, både på barnen och på cyklarna. Det har en stor påverkan på vilken typ av bana som de kan cykla.
– Här har vi trixat och testat oss fram och vi är nog inte klara än. Men i år har vi nya sträckningar som vi tror är ännu bättre lämpade än tidigare år. Det ska ge en lagom utmaning för dem. Och även inspiration till mer MTB-cykling.

Att arrangera en MTB-tävling kräver många ideella timmar. Det brukar dock inte vara några problem under Vretabiken.
– Det är en kraftsamling som föreningar behöver göra för att arrangera en sådan här tävling. Vi är tacksamma för alla funktionärer som ställer upp. Det är inte bara från vår förening, utan även andra cykelklubbar, föräldrar och intresserade, säger Jörgen.
– Helt fantastiskt att vi år efter år får ideella krafter att ställa upp.

Text: Johan Fransson
Foto: Mikael Johansson


Kom och träffa Vättern Bike Games under Vretabiken!

Under loppdagen, på söndag den 26 maj, har du som besöker Vretabiken möjlighet att träffa representanter från Vättern Bike Games. Där får du höra årets uppdateringar på arrangemanget, som i år återvänder i ny skrud.