Artikel

Vretabiken firar fem år: “En häftig naturupplevelse”

2017-09-15

Till helgen är det femårsjubileum för MTB-loppet Vretabiken.
   Då blir det åter dags att bestiga Vansinnesbacken, som blev känd för hela svenska folket under Idrottsgalan 2014.
   – Men jag tycker inte den är så tuff egentligen, säger tävlingsledaren Jörgen Nybrolin.

Namnet Vansinnesbacken togs i bruk efter att ett visst Youtube-klipp blev känt. I klippet, som bland annat visades framför gapskrattande stjärnor på Idrottsgalan 2014, misslyckas MTB-cyklisten Robert Carlström gång på gång med att ta sig upp för den branta stigningen och blir alltmer frustrerad – med okvädningsord och kastade prylar som resultat.
Och på söndag är det dags för de 200–300 deltagarna i Vretabiken att ta sig an den tuffa backen under det femårsjubilerande motionsloppet.
– Ja, den blev ju ganska känd genom Idrottsgalan och det var efter det vi döpte den till Vansinnesbacken. Men jag tycker inte att den är extrem. Med rätt växel klarar man det. Den är brant men inte så lång. För egen del tycker jag nog att andra längre men flackare backar skapar mer mjölksyra, säger Jörgen Nybrolin.

Även om tävlingsledaren medger att banan är en utmaning, är det inget som bör avskräcka – om man inte är en fullständig nybörjare.
– Banan är jobbig och det är nog ingen runda man ska köra som sin allra först. Men är man bara lite van cyklist så är det en härlig känsla att cykla på våra smala stigar, säger Jörgen.

Det är femte året i rad som Vretabiken arrangeras, där grunden av banan består av den 27 kilometer långa slinga i skogen runt Ljungsbro i Linköping.
– Vi har förmånen att ha en bana som har en väldigt stor andel stig, till skillnad från många andra. Det är en häftig naturupplevelse när man åker i en skog på en slingrande stig. När man cyklar så nära träden ger det också en skön fartkänsla. Det är klassisk mountainbike, helt enkelt.

Jörgen Nybrolin upplever att intresset för mountainbike har ökat de senaste åren. Inte minst i Östergötland.
– Det finns ett stort intresse och hos oss är det många som cyklar, vilket är riktigt kul. Jag tror att det lockar många att vi har en sådan lång MTB-bana i en enda loop.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Mikael Johansson


Vretabiken

Motionslopp på MTB som arrangeras av Vreta Skid- och Motionsklubb, i år för femte gången. Årets tävlingsdag är söndagen 17 september och arrangörerna räknar med mellan 200 och 300 cyklister. Seniorernas lopp är 35 kilometer långt, medan ungdomscyklisterna cyklar ett antal varv på en 5,2 kilometer lång bana.

Utmärkande för Vretabiken är bankaraktären som är anpassad för mountainbike, där stora delar består av single track och väldigt lite grusväg och asfalt.

Läs mer på http://www.vretasomk.se/Mountainbike/Vretabiken/