När Vilda Forsén cyklade Vätternrundan förra året fick hon blodad tand. I år står hon på startlinjen igen. När Vilda Forsén cyklade Vätternrundan förra året fick hon blodad tand. I år står hon på startlinjen igen.
Förra året var förutsättningarna att cykla runt Vättern idealiska. Hur det blir i år är det ingen som vet, men Vilda är laddad. Förra året var förutsättningarna att cykla runt Vättern idealiska. Hur det blir i år är det ingen som vet, men Vilda är laddad.
I dokumentären Snövita drömmar får man följa Vilda och hennes tre kompisars äventyr på Grönland. I dokumentären Snövita drömmar får man följa Vilda och hennes tre kompisars äventyr på Grönland.
”Resan blev helt fantastisk med nya platser och kulturer. Alla vi mötte var verkligen tillmötesgående”, säger Vilda om Grönlandsresan. ”Resan blev helt fantastisk med nya platser och kulturer. Alla vi mötte var verkligen tillmötesgående”, säger Vilda om Grönlandsresan.
Vilda Forsén älskar frilufts- och idrottsliv. Hennes äventyrslystnad tog fart redan i unga år. Vilda Forsén älskar frilufts- och idrottsliv. Hennes äventyrslystnad tog fart redan i unga år.
Artikel

Äventyrsprofilen: ”Att gå i mål är stort – men vägen dit är lika inspirerande”

2024-02-19

När Vilda Forsén premiärcyklade Vätternrundan förra året var det under perfekta förhållanden och med målsättningen att bara ta sig i mål.
    I juni är det dags igen, men nu med målet att nå Motala under tio timmar.
    – Lite läskigt är det, men jag ser det som en utmaning. Och är det något som jag går i gång på så är det just utmaningar, säger Vilda.

Äventyrare, skidåkare, influencer och nu även cyklist. Vilda Forséns cv innehåller en hel del utöver rollerna som art director och egenföretagare inom marknadsföring. För att inte glömma tv-kändis efter dokumentärserien Snövita drömmar som rullar på Svt Play.
    – Min äventyrslystnad kommer från min familj. Pappa surfade, skejtade och åkte snowboard, det blev också mycket windsurfing i Varberg när jag var liten. Jag har fått chansen att prova på många sporter och det har sporrat mig, säger Vilda Forsén.
    – Jag har dock aldrig brytt mig om att nå eliten och jag har aldrig varit speciellt duktig på någon idrott. I stället har jag lockats av upplevelsen och att göra något roligt tillsammans med andra.

Premiärloppet gav blodad tand

Det är på den vägen som Vilda till slut hamnade på startlinjen i Motala. Cyklat har hon gjort genom åren, såväl själv som tillsammans med andra, och under pandemin tog cykelträningen fart på allvar. Då väcktes tankarna om Vätternrundan och förra året skulle äntligen loppet med stort L bli av, tillsammans med fem kompisar.
    Och de 315 kilometrarna runt Vättern gav henne blodad tand.
    – Alla sa till mig att motvinden under loppet är renande för kroppen, men vi fick de bästa förutsättningarna någonsin. Fint väder, varmt, ingen vind, inget regn. Det blev verkligen en upplevelse som jag ville göra igen.
    – Oddsen för lika bra väder i år är kanske inte de bästa, men nu har vi ett tidsmål och det är precis det som jag gillar. Jag behöver en morot som motiverar mig.

I år är det ett annat och större gäng som ska ta sig an loppet runt Vättern. Det 15 personer starka teamet siktar på en tid under tio timmar och Vilda kommer att vara redo när starten går.
    – Att cykla i klunga ska bli kul och tiden känns genomförbar. Gruppen har andra ambitioner än vad vi hade förra året, men förhoppningsvis kan jag vara med och bidra med energi.
    – Jag har inte kommit i gång med cykelträningen utomhus än, men snart är det dags. Annars så får det bli det på min Wahoo i förrådet. Det gäller att få de 100 träningsmilen i benen.

Förutom cykling ligger snöidrotter Vilda Forsén varmt om hjärtat. Skidåkning samt de vita vidderna lockar henne och fick bland annat tankarna att börja planera något spännande men samtidigt exotiskt. Som att åka till Grönland, till exempel.
    – Jag och tre kompisar ville se en ny plats och göra något kul tillsammans på skidor. Vi planerade resan till Grönland och tanken var att vi skulle lägga upp filmklipp om upplevelsen på våra sociala kanaler.
    – Ett par veckor innan avfärd kom dock Svt in i bilden och ville göra en dokumentärserie om oss. Resan blev helt fantastisk med nya platser och kulturer. Alla vi mötte var verkligen tillmötesgående.

Njuter av upplevelsen fram till loppet

Dagarna på Grönland satte sina spår och Vilda är inte främmande för att resa tillbaka, kanske redan i vår.
    – Tanken har väckts, men jag har inte bestämt mig än. Jag föll verkligen för seglingen och skidåkningen som vi gjorde där, så den biten skulle jag vilja ha mer av – men då utan ett kamerateam som följer varje steg.

Med fyra månader kvar till Vätternrundan blir det också mycket fokus på cykelträning. För även om Vilda vet hur härligt det känns att passera mållinjen i Motala, ser hon tiden fram till själva starten som lika viktig.
    Vätternrundan ska bli fantastiskt kul, men det är trots allt bara en dag. För mig är själva upplevelsen fram till loppet lika viktig och rolig. Vissa dagar tränar jag med erfarna cyklister som ger mig tips, nästa gång är det kanske jag som inspirerar andra.
    – Att gå i mål i Motala är stort, men vägen dit är lika inspirerande.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Vilda Forsén

Ålder: 29.

Bor: Stockholm.

Gör: Har studerat till art director inom grafisk design. Driver i dag eget företag inom marknadsföring. Äventyrare och influencer.

Familj: Pojkvän, storebror, mamma och pappa.

Intressen: ”Utöver mycket idrottande älskar jag att vara kreativ och jobba med händerna, till exempel att måla. Jag gillar också att laga mat.”

Bästa äventyret hittills: ”Det är nog lärdomen om mig själv. I början gjorde jag saker som verkade häftigt, i dag är jag mer lockad av upplevelsen och resan som leder fram till målet.”

Mitt drömäventyr: ”Att ta fram och genomföra en resa åt en kund eller företag. Att hjälpa dem att skapa en gedigen upplevelse kopplat till mitt jobb och mina intressen.”

Sociala medier: Instagram och TikTok.