Ökad besöksnäring, större attraktionskraft och inte minst bättre hälsa.
Cykelns betydelse för samhället är stor – inom flera områden. Det menar Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson, som under måndagen diskuterade frågan under årets upplaga av seminariet Professionell idrott.
– Att förbättra förutsättningarna för cykling är ett sätt att göra en stad attraktivare, säger hon.
Hur kan man stärka utvecklingen av såväl kommuner som regioner med hjälp av idrott? Det var huvudfrågan på heldagsseminariet Professionell idrott, som i år hölls i Eskilstuna.
Sist ut i årets program var en cykelpanel som diskuterade cyklingens roll i samhället. Tillsammans med Mattias Lindmark, från Cykelfrämjandet och Svenska cykelförbundet, Emil Törnsten, Svenska Cykelstäder, gav Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson sina tankar om hur cyklingen på olika sätt kan utveckla städer och göra dem attraktivare att bo i.
– Cyklingen växer och allt fler vill öka cykelns plats i städerna. Samtidigt vill man också kunna cykla på olika sätt; finåka, träna inför lopp och motionera tillsammans. Vi behöver möjliggöra för fler cykelstråk och att förbättra förutsättningarna för cykling är ett sätt göra en stad attraktivare, säger hon.
Det harmoniserar också med Vätternrundans vision att få fler att cykla.
– Att cykla mer i sin vardag gagnar både den enskilde och samhället i stort. Samtidigt vill vi så klart att många blir så bitna att de sätter våra lopp på sin bucket list, säger Gunilla Brynell-Johansson.
Hon nämner också olika typer av event som ett sätt att öka städernas attraktionskraft.
– Värdet av att få ett stort antal besökare där kommunen kan visa upp sig från sin bästa sida är stort. Särskilt i jakten på att få fler invånare. Cykelveckan i Motala är ett exempel där orten har utvecklat besöksnäringen med hjälp av ett event, där många besökare är kvar här i tre–fyra dagar och vissa upp mot en vecka. Vätternrundan var också en av anledningarna till att det danska semestercentret Lalandia valde Motala som första stad för sin utlandsetablering.
Under seminariet presenterade arrangören Sport & Affärer också årets rankning av Sveriges främsta idrottskommuner i tre kategorier: breddidrottslistan, elitidrottslistan och eventlistan. De två första toppades av Jönköping respektiva Mora medan förstaplatsen på eventlistan delades av Göteborg och Stockholm.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan
Professionell idrott
Ett heldagsseminarium som avhandlar frågan om hur man med idrottens hjälp kan stärka utvecklingen av kommuner och regioner. På seminariet kopplas idrott, näringsliv och samhälle ihop och målet är att öka kvaliteten på beslutsunderlagen som ligger till grund för kommunernas satsningar i anläggnings- och arenafrågor.
Seminariet arrangeras av tidningen Sport & Affärer och har hållits årligen sedan 2011, varje år i en ny stad. I år var Eskilstuna värdstad.
Läs mer om evenemanget på www.professionellidrott.se.