Artikel

Vättern Bike Games återvänder – i ny skrud

2019-05-09

Nu är det klart. I höst är Vättern Bike Games tillbaka. Men på en ny plats – och i delvis ny skrud.
    Störst fokus ligger den här gången på lagtävlingarna i mountainbike som utökas till tre varianter.

I mitten av september är det dags för den tredje upplagan av Vättern Bike Games. Men i år är det en hel del nyheter i arrangemanget – som också har en ny skådeplats. Den tidigare arenan Dunteberget är den här gången utbytt mot Bondebacka.
    – Det beror delvis på att vi ville ha en mer central arena och nu kommer vi in i hjärtat av Motala, säger Andreas Andersson, Vätternrundan.
    – Sedan är Bondebacka inte lika väderkänsligt och känns bättre lämpat för mountainbiketävlingarna.

Under årets Vättern Bike Games ligger störst fokus på just mountainbike. Den populära lagtävlingen 8 timmars Team Challenge, som förra året lockade över 50 lag, kompletteras i år dessutom av två ytterligare varianter – en längre över tolv timmar och en kortare som pågår under fyra timmar.
    – Vi vill bredda oss och hoppas att den därmed kan växa ytterligare. Den feedback vi har fått tidigare är att vissa deltagare inte nöjer sig med åtta timmer, nu ger vi dem ett tuffare alternativ. Fyratimmars ser vi som ett insteg till tävlingsformen och är ett sätt för oss att få fler att cykla, som är Vätternrundans stora huvudmål med allt vi gör, säger Andreas Andersson.

Precis som tidigare kan man vara upp till fyra personer i laget och flest varv på den cirka fem kilometer långa banan vinner. En nyhet är också att man betalar för antalet deltagare i laget, ej en lagsumma. I år kommer det också – utöver herr, dam och mixed – även finnas en ungdomsklass.
    Alla tävlingar – oavsett längd – avslutas gemensamt klockan 19 på kvällen.
    – Vi räknar med att det blir en festlig stämning, säger Andreas Andersson.

Liksom Cykelveckan har även Vättern Bike Games ett lopp för de yngsta cyklisterna. På Minivättern MTB får alla barn upp till 9 år chansen att cykla antingen en kortare (cirka 200 meter/varv) eller en längre (cirka 800 meter/varv) mountainbike-bana.
    Trots att årets Vättern Bike Games i huvudsak handlar om mountainbike, finns det plats också för extremare sporter. Exempelvis kommer halfpipe BMX finnas på programmet även i år. En tävling som blev en publiksuccé förra året.
    – Det fick ett bra mottagande i fjol och var väldigt populärt bland åskådarna, säger Andreas Andersson.
    I tävlingen får man bland annat återse den svenska stjärnan Jacob Nedler, som är OS-aktuell med anledning av att just BMX är en ny gren i den olympiska spelen i Tokyo 2020.
    – Det får man inte missa, tipsar Andreas Andersson.

Det kommer också att finnas ett prova på-område, där besökare får testa på såväl trial som att cykla i en pumptrack. Dessutom får alla chansen att tävla om att vara snabbast upp för backen i en uphill-tävling för el-mountainbikes.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan


VÄTTERN BIKE GAMES

När: 14 september.
Var: Bondebacka, Motala.
Tävlingsprogram:
• Team Challenge 12 timmar – 1–4 personer/lag, herr-, dam- och mixedklass.
• Team Challenge 8 timmar – 1–4 personer/lag, herr-, dam- och mixedklass.
• Team Challenge 4 timmar – 1–4 personer/lag, herr-, dam-, mix- och juniorklass.
• Minivättern MTB
• Halfpipe BMX

Läs mer och anmäl dig på vatternbikegames.se