Ungdomar MTB-Vättern
Artikel

Ungdomar som satsar på MTB-Vättern

2021-09-01

Under torsdagen inleds årets Cykelvecka med MTB-Vättern. På startlinjen står Tobias Trofast som har med sig sju ungdomar mellan 14 och 17 år från Borensbergs IF Cykel- och Skidklubb.
    – Det är roligt att ha ett gemensamt mål, säger han.

Tobias Trofast är ledare för gänget som till vardags håller på med mängder av olika idrotter, men som även cyklar ihop en gång i veckan. Nu ska de ta sig an MTB-Vättern.
    – Vi har varit med på Vättern Bike Games tidigare och kört tillsammans som ett lag. Nu när det evenemanget har uppehåll ville vi ha ett annat roligt mål, och då låg MTB-Vättern nära till hands, säger Tobias.

Gör debut på den ”nya” bansträckningen

Själv har han stor erfarenhet från Cykelveckan. Förutom de 15 gångerna han har cyklat runt sjön deltog han även i MTB-Vättern när det gick på hemmaplan i Borensberg i början av 2000-talet. I år blir det debut på den nuvarande sträckan. Något han ser fram emot.
    – Det är ett kul sätt att få folk att träna. Och jag gillar att det inte är en tävling, utan ett motionslopp. Det är bra att det finns sådana här typer av arrangemang där alla kan vara med. Enda målet för oss är att vi ska starta tillsammans och att alla ska ta sig i mål, säger han, men lägger sedan även till:
    – En del av grabbarna i vårt gäng kommer nog ta fram tävlingshornen direkt ändå. Vissa lär dra i väg direkt, även om jag tror att man vinner på att ha lite is i magen.

Valde att cykla den långa distansen

När frågan om MTB-Vättern kom upp nappade gruppen direkt.
    – Jag trodde att de bara ville cykla 25-kilomterssträckan, men överraskande nog valde alla den dubbla sträckan.

Ingen av dem tävlar i cykling utan satsar framför allt på andra idrotter, som skidor och orientering. Men en dag i veckan under sommarhalvåret är det hojen som gäller.
    – Det är en schyst träningsform som är lätt att genomföra … och skonsamt. Det passar bra inte minst i den åldern, när man växer mycket och då är det lätt att det gör ont i kroppen. Gemensamt för alla är också att de tycker att det är kul att cykla i skogen med alla tekniska moment.

Text: Pierre Henriksson


Vill du också cykla MTB-Vättern? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.

MTB-Vättern

Ett namn, men två distanser – 50 km och 25 km – som cyklas den 2 september. Både den långa och den korta distansen är relativt lättcyklade och alla från 8 år har möjlighet att delta. Som deltagare kan du räkna med en stor variation längs vägen där snabba asfaltspassager varvas med skogsvägar, tuffa backar och mer teknisk cykling på stigar.

Depåer, långa loppet: Dunteberget (19 km), Motala Idrottspark (29 km) och Smedsby (38 km).

Depåer, korta loppet: Dunteberget (14,4 km).