Träningsprogram Vätternrundan Samling inför en runda med IK NocOut. Gravel, CX och MTB i skönaste harmoni. Till höger ses en stolt Magnus Bark efter avklarad Halvvättern 2019.
Träningsprogram Vätternrundan Att ge sig ut på en runda med sin gravelcykel är en stor passion hos Magnus.
Träningsprogram Vätternrundan Den välpackade cykeln står redo inför försöket att cykla Linköping–Stockholm tur och retur i höstas.
Artikel

Träningsprogrammet ska ta Magnus runt Vättern

2021-01-28

Linköpingsbon Magnus Bark älskar cykling. Ända sedan han köpte sin första landsvägscykel för fyra år sedan är han fast i sporten.
    Nu hoppas han kunna köra Vätternrundan ”på riktigt” efter att ha kört både Halvvättern och Vätternrundan via Min Vätternrundan förra året.
    Och till sin hjälp har han träningsprogrammen på Cykla.se.

Det finns dock smolk i bägaren.
    Magnus är diabetiker och tillhör därmed en riskgrupp. Något som gör att han inte kan träna spinningspass i grupp inomhus. Dessutom är han astmatiker vilket sätter stopp för utomhusträning när kvicksilvret faller under minus två grader.
    – Det är minst sagt frustrerande, säger Magnus.
    – I stället kör jag på med gravelcykling när utetemperaturen är lämplig och försöker hålla i gång med i träningen på det sättet.

Hemmaklubben heter CK Hymer och Magnus hyllar gemenskapen, kompisandan och öppenheten. Inte bara i den egna klubben utan bland cyklister i stort.
    – Jag har hållit på med lite olika idrotter, men fastnade för cyklingen tack vare några jobbarkompisar. Cyklister som grupp är oerhört vänliga och inbjudande, alla kan vara med, från nybörjare till elitåkare, och det var det som jag fastnade för.
    – Cykling är helt enkelt barnsligt roligt.

Efter ett par års aktivt cyklande kände Magnus att det var dags för något nytt. Han kände att han inte kom vidare, att det behövdes mer struktur i tränandet.
    Svaret blev Halvvättern och på sikt även Vätternrundan.
    – Jag cyklade Halvvättern 2019 och bestämde mig för att köra båda året därpå.

Anpassningsbara program för alla cyklister

För att klara av utmaningen tog Magnus hjälp av träningsprogrammet för Sub15-cyklister på Cykla.se. Han hängde med från start och hittade den struktur som behövdes för att komma vidare.
    – Träningsprogrammen är verkligen anpassningsbara för alla cyklister, oavsett vad man har med sig i bagaget. Jag hängde med så gott jag kunde, fick bra pass och support och kände att båda loppen skulle klaras av, säger Magnus.

Men så eskalerade pandemin och loppen blev inställda. På köpet drabbades Magnus av en förkylning och tvingades till två veckors ofrivillig träningsvila i maj. Men semestern var bokad under Cykelveckan och Magnus bestämde sig för att cykla loppen med Min Vätternrundan i stället.
    – Jag kände att jag var på gång och ville verkligen cykla. Det var både skönt och positivt att man arrangerade Min Vätternrundan så att loppen kunde genomföras, fast på egen hand.
    – Halvvättern cyklade jag alla milen samma dag, till och med snabbare än året tidigare, medan jag delade upp Vätternrundan i totalt fyra etapper.

I år är målet att klara hela Vätternrundan samma dag, på själva loppdagen, trots missad spinningträning och dagar med minusgrader utomhus. Magnus cyklade runt 600 mil förra året och har, som han själv säger, kilometrarna i kroppen.
    – I år har jag inte kunnat vara med på träningspassen än, men kommer kunna hoppa in när det går att cykla utomhus, säger Magnus.
    – Vi vet ju inte hur våren ser ut, men att få ihop 100 träningsmil i benen innan loppet ser jag inte som någon omöjlighet. Och Sub15 känns som en bra grupp för mig. Depåstoppen är viktiga och att cykla runt sjön på 15–16 timmar känns rimligt.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Magnus Bark

Ålder: 47 år.
Familj: Fru (som inte gillar att cykla fort).
Bor: Linköping.
Klubb: CK Hymer, Linköping.
Bästa cykelminne: Mitt försök att ensam köra Linköping–Stockholm och tillbaka över en helg hösten 2020. Det slutade med att jag övertrött misslyckades med att laga en punktering efter 19 mil och fick ta taxi. Oerhört lärorikt!
Cykeldrömmar: Randonneur-medalj (under kontrollerade former köra rundor på 20, 40 och 60 mil samma år).