2016-05-14 Halmstad Hallandsloppet p cykel. FrÂn Hollywood till Halmstad. Nick Sˆderblom k‰ndis-PT i Hollywood kˆr fˆr Team X-Racing, amatˆrteam p cykel. Foto:Bjˆrn Olsson
2016-05-14 Halmstad Hallandsloppet p cykel. FrÂn Hollywood till Halmstad. Nick Sˆderblom k‰ndis-PT i Hollywood kˆr fˆr Team X-Racing, amatˆrteam p cykel. Foto:Bjˆrn Olsson
Artikel

Träningsgurun lockas av äventyr

2016-10-12

”Livet är ett äventyr och du står mitt i.” Det är en av kände Hollywoodtränaren Niclas ”Nick” Söderbloms livsdeviser. Att ständigt utmana sig själv och gå utanför komfortzonen tillhör livsäventyret. Som att göra ett triathlon på Galapagos.

En av Sveriges mest kända träningsgurus Niclas ”Nick” Söderblom har varit personlig tränare åt flertalet Hollywoodkändisar, allt ifrån Olivia Newton John till Backstreet Boys-grabbarna. Nick älskar utmaningar, så när motocrossvännen sedan ungdomsåren i Halmstad, Patrik Clifford, ringde Nick förra julen och frågade om han inte ville hänga på i Team X-Racings satsning att köra Vätternrundan på 7.30 så hakade naturligtvis Mister Utmaning himself på.
– Det lät som en kul grej. Jag körde Vätternrundan 2015. Jag gillade hela grejen, hetsen, att cykla i klunga, att det både var jävligt jobbigt och samtidigt helt fantastiskt, säger han.

Men någon Vätternrundan blev det inte för honom i år.
– Jag är sponsrad av Bianchi, så jag hade en bra cykel men i slutänden tränade jag för hårt inför så jag var tvungen att hoppa av. Skittråkigt, men så kan det bli. Jag fick ont i lederna och musklerna, fick feber, utmattningssyndrom och svårt att andas och kände stress. Men nu är det bra igen.

De fysiska äventyren är många, även utanför träningsstudion. Och nu står han inför nya utmaningar. Eftersom cyklingen har gett honom blodad tand så finns planer på att köra en cykelresa på 120 mil runt Grand Canyon.
Men först väntar ett triathlon på Galapagos i oktober – med bland andra Jonas Colting, som kallas ”Sveriges tuffaste idrottsman”, samt simmaren och Sveriges förbundskapten för öppet vatten, Mikael Rosèn i laget.
– Så då är det bra att man har fått lite cykeltimmar i kroppen ändå, säger Nick.

Annars är vardagarna fyllda med egen träning, personlig träning, föredrag och att arbeta som global ambassadör för Forever Living Products. Numera har Nick sin hemadress i Stockholm, även om han ofta är i Ängelholm på sin hästgård och längs västkusten för att träffa sin familj, vänner och älskade dottern Annabelle.
Men trots förkärleken till Sverige så längtar han tillbaka till USA som äventyrsland. Han beskriver det lite som ett gift att vara där, det händer lite mer.

Det var när Nick var 18 år och hans pappa blev sjuk i cancer som det slog honom första gången att livet är kort och det gäller att njuta här och nu. De åkte till pappans syster i Los Angeles och gick på Universal Studios. Film och stunts har alltid intresserat Nick och för att göra en lång resa kort kunde man som modell få arbets- och uppehållstillstånd i USA och då även arbeta som stuntman.
– Jag tränade mycket själv och det ena ledde det ena till det andra. Skådespelaren Michael Landons fru tränade på samma gym och frågade mig om jag inte kunde tänka mig att följa med henne och ungarna till Frankrike som träningscoach och livvakt. Så efter tio månader i Cannes åkte jag till Sverige och gick en livvaktsutbildning hos Säpo. Jag tänkte att träningscoach och livvakt i kombination skulle vara något bra att erbjuda. Sedan blev det mer och mer tid till att vara personlig tränare och coach.

Av kunderna som har gett starkast intryck märks bland annat Bond-skådespelaren Pierce Brosnan.
– Han var väldigt trevlig. Vi är båda oxar, envisa som synden. Så vi tränade hårt och sedan gick vi till Jackies Bar, tog en öl och snackade livet, minns Nick.

Nick gillar att träna hårt, men det gäller att också att kunna njuta av livet. Att exempelvis hajka i Grand Canyon och möta indianerna i Sedona, enligt Nick en av världens starkaste kraftplatser, ger något för både kropp och själ.

– Fysisk och mental styrka. Det gäller att hitta balansen i livet. Att ha kul och ha perspektiv. Livet är kort. Det går inte att gå och klaga och gnälla och låta sig fastna i att man mår dåligt. Kanske du ska hänga med på nästa resa så du förstår vad jag menar. Det är magiskt!

Text: Anna Demert
Foto: Björn Olsson


Niclas ”Nick” Söderblom

Ålder: 51.
Bor: Stockholm.
Familj: Dottern Annabelle, snart 5 år, sambo.
Intressen: Allt som är extremt, från dykning till klättring och extremskidåkning. Och countrymusik med Keith Urban.
Yrke: Äventyrare, föreläsare, mental coach för idrottsmän, global ambassadör för Forever Living Products inklusive klädkollektion men framför allt livsnjutare.
Okänd talang: Lejon- och tigertämjare på Bony Pony Ranch Malibu.
Aktuell med: Tävlar i triathlon med företaget Zengun på Galapagosöarna
i oktober.


Team X-Racings satsning på vätternrundan

Team X-Racing hade som mål att bli och vara det snabbaste motionärsteamet i Sverige. Det startades för fem år sedan av team-chefen Patrik Clifford och bestod av brokig skara cyklister, däribland Nick Söderblom.

Slutmålet var att komma under 7.30 på Vätternrundan 2016. Och nära var det. Efter att man startade med ett för högt tempo så tvingades flera att stiga av. Men blåslagna och med lagade cyklar hårdkörde gänget sista biten in i mål. In i målfållan i Motala stannade klockan på 7 timmar och 35 minuter!

Patrik Clifford sätter därmed punkt som teamchef för landsväg och kommer i stället att starta en mtb-sektion. Landsvägslaget tas i stället över av lagledaren Magnus Blohm. Så Team X-Racing fortsätter i nya former, där Nick Söderblom också lär finnas med på ett hörn.

– Jag lär väl få ett nytt telefonsamtal. Jag och Patrik hittar alltid på nya hyss, skrattar Nick.