Artikel

Träna för framtiden

2016-05-24

Är du gravid? Cykla! Då minskar du risken för komplikationer.
– Cykling är en träningsform vi rekommenderar och tycker är bra, säger Caroline Lilliecreutz.

Som överläkare i mödravården möter Caroline Lilliecreutz dagligen gravida kvinnor.
– Vi rekommenderar att man tränar under graviditeten. Man mår bättre och man tränar inför det maratonlopp som förlossningen faktiskt är, säger hon.
– Cykling är bra träning eftersom belastningen på kroppen är mindre om man jämför med till exempel gympa eller löpning.

Förutom cykling rekommenderar Caroline Lilliecreutz även gravidyoga och vattengymnastik. Anledningen är att just dessa träningsformer inte sliter på kroppen utan att kroppens naturliga rörelser följs genom träningen. De sporter man ska undvika som gravid är dykning och kampsporter med risk för hårda slag mot magen.

Hon poängterar också vikten av att lyssna på sin kropp.
– Man kan till exempel uppleva en ökad andfåddhet till följd av att bröstkorgen omformeras och blir mer komprimerad. En graviditet är en extremt kroppslig förändring. Man kan inte genomföra träning med lika hög belastning som när man inte är gravid.

Dessutom ökar blodmängden i kroppen markant. Det gör att hjärtat får arbeta hårdare eftersom blodet går i större omsättning genom livmodern i stället för att syresätta musklerna och det gör att man inte orkar lika mycket när man är gravid.

Cecilia Fridén är sjukgymnast men arbetar numera som lektor vid Karolinska Institutet i Stockholm. Hon har tillsammans med sjukgymnasten Birgitta Nordgren och barnmorskan Susanne Åhlund skrivit boken Graviditet, hälsa och träning.
– Boken är skriven i syfte att belysa fördelarna med att träna under graviditeten. Det finns inte längre några egentliga restriktioner mot träning under normal graviditet utan komplikationer, säger Cecilia Fridén.
– Träning under graviditet kan i stället minska risken för komplikationer både för modern och barnet, säger Cecilia, och nämner ryggbesvär, graviditetsdiabetes, bäckenbottenbesvär och högt blodtryck.
Och den allra vanligaste, nämligen för stor viktuppgång.
– Många som går upp för mycket får väldigt tufft att komma tillbaka till sin vanliga vikt och ländryggsbesvär är den vanligaste orsaken till sjukskrivning under graviditet.
Vältränade kvinnor föder, enligt Cecilia, mer sällan med kejsarsnitt och de föder oftast mindre barn (dock inom normalspannet) med mindre fettväv än otränade.

Text: Peter Wilsson (texten tagen ur Cykla 1/2013)
Foto: Shutterstock