Artikel

Tolvtimmarslopp satsar på välgörenhet

2017-08-18

På lördag går startskottet för 2017 års tolvtimmarslopp i Linköping, där varje tramp är betydelsefullt.
   – I år skänker vi en krona per cyklad kilometer till Barncancerfonden, säger Amelie Magnander, projektledare för MTB Linköping 12-timmars.

För åttonde året i rad ska deltagarna cykla så många varv som möjligt på den åtta kilometer långa banan under tolv timmar. Banan beskrivs som smal, svängig och lite stökig till karaktären men innehåller även lättåkta återhämtningssträckor. Det bidrar till att även ovana MTB-cyklister ska kunna ta sig runt cyklande hela vägen.

Projektledaren Amelie Magnander säger att idén kom till av bristen på den här typen av långa motionslopp i Sverige.
– Det finns liknande lopp utomlands, till exempel i Danmark, men i Sverige har det inte funnits något tolvtimmarslopp. Därför valde vi att starta upp ett här i Linköping 2010. Då var det i en ganska liten skala och ungefär 65 deltagare, säger hon.

Nu har loppet växt och deltagarantalet i år förväntas bli uppemot 150. Att loppet blivit mer populärt märks på att många återkommer år efter år, något arrangören gläds åt.
– Det är ett gott betyg åt oss arrangörer. Det är inte alltid vädrets makter har varit med oss och för trötta cyklister kan det nog stundtals kännas rätt så eländigt att ge sig ut på ännu ett varv. När deltagare ändå kommer tillbaka året därpå och dessutom har tagit med sig sina kompisar, då har vi lyckats!
– Deltagarna brukar beskriva loppet som Sveriges trevligaste MTB-lopp och det beror på den goda stämningen som brukar råda såväl ute på banan som i varvningsområdet. Många peppar varandra ute i skogen och dina motståndare blir under loppets gång dina medcyklister. Många uppskattar att man i lagklasserna inte behöver cykla själv hela tiden, utan kan passa på att vila, äta och prata med sina lagkompisar och andra deltagare.

För att delta krävs ingen licens utan de flesta som anmäler sig är motionärer och kommer främst från närområdet. Men cyklister från både Göteborg och Stockholm finns representerade där de antingen cyklar individuellt eller i lag.
– Vi har olika klasser där man kan delta som solocyklist eller i tremannalag. I tremannalagen är en åkare ute på banan medan de andra vilar upp sig och väntar på sin tur i varvningsområdet. Lagen gör själva upp om turordningen och hur många varv de cyklar per person.

Förutom att satsa på en både rolig och vädertålig bana har arrangören en nyhet för i år som gör att varje tramp är betydelsefullt.
– Allteftersom loppet växte började vi fundera på vad vi skulle göra med det överskott loppet gav. Vi kom på att vi skulle kunna stödja något välgörande projekt och för att peppa våra deltagare att pressa sig lite extra bestämde vi att för varje kilometer de cyklade skulle vi skänka en krona till välgörenhet. I fjol cyklades det närmare 10 000 km under loppet. I år skänker vi en krona per cyklad kilometer till Barncancerfonden och vi hoppas på många deltagare med pigga ben, så vi slår fjolårets rekord.

Text: Johan Fransson
Foto: Mera Lera MTB

Fotnot: Blev du sugen på att cykla ett långlopp på MTB. Under Vättern Bike Games finns det möjlighet att cykla lagtävling under åtta timmar. Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se/vattern-bike-games.


MTB Linköping 12-timmars

MTB Linköping 12-timmars arrangeras lördag den 19 augusti mellan klockan 9 och 21.

Var? Vidingsjö Motionscentrum, Linköping.
Vilka deltar? Vem som helst får delta, varken licens eller klubbtillhörighet är något krav.
Hur tävlas det? I tremannalag eller individuellt i flera olika klasser.