Artikel

Time for Ghana cyklar Vätternrundan 2018

2017-10-17

Motionslopp i Sverige ger skolstarter för utsatta barn i Ghana. På fem år har organisationen Time for Ghana samlat in över en halv miljon kronor till projektet, och nu blir Vätternrundan nästa insamlingsscen.
– Vi drivs av att kombinera idrott med välgörenhet, säger Jenny Grip.

Tillsammans med vännen Elin Ekerheim driver Jenny sedan 2012 insamlingsprojektet Time for Ghana. Genom idrottsliga utmaningar samlar de in pengar till förmån för utsatta barn på landsbygden i det afrikanska landet.
– Idén föddes när vi under ett tufft träningspass tappade motivationen och kände att vi behövde hitta en ny drivkraft. Någonting som gjorde det värt alla timmar på sadeln i ur och skur. Vi ville göra något nytt och för någon annans skull. Jag hade tidigare varit i Ghana och sett vilka förhållanden de lever i, så vi bestämde oss för att träna och motionera för att hjälpa barn i utsatta lägen.
– Att kombinera träning med välgörenhet har för oss blivit en fantastisk kombination. Att varje svettdroppe, mil och all träningsvärk gör skillnad ger varje träningspass betydelse, säger Jenny.

I början gick insamlingen till att hjälpa elva barn på ett barnhem som inte kom vidare i sin skolgång. I tre år stöttade tjejerna barnen med skolavgifter, boende på skolan, mat utbildningsmaterial, ja i stort sett allt som barnen behövde. När projektet var över ville de ge mer till fler barn och vidgade sina vyer.
– Vi tittade på att göra kortare och snabbare insatser för fler barn och deras familjer. Det är där vi är i dag. Pengarna vi samlar in går oavkortat till de behövande på Ghanas landsbygd. Vi har goda kontakter med folk där nere som ser till att pengarna går till rätt ändamål och vårt mål är att de till slut ska bli självförsörjande.

Till Vätternrundan 2018 har Time for Ghana fått en egen subgrupp. Målet är att cykla de 300 kilometerna på mindre än tio timmar. I gruppen cyklar 40 personer varav åtta triathleter och en elitcyklist. Målsättningen med loppet är att ge minst 500 barn en bra start i livet.
– Vi fick in jättemånga ansökningar. Att fylla våra 40 platser gick fort och vi har tyvärr fått säga nej till många. Kanske kan det här bli en återkommande grej, men nu satsar vi för 2018 års lopp där vi vill åstadkomma något riktigt bra tillsammans. Vid sidan om loppet kommer vi anordna en tippningstävling där vem som helst kan gissa på lagets sluttid för att dels bidra till insamlingen och dels ha chans att vinna priser.
– Vår önskan är att både företag och privatpersoner ska hjälpas åt, samtidigt som vi vill inspirera andra. Vi är nyblivna småbarnsmammor med heltidsjobb som försöker lägga samma livspussel som alla andra och kan vi inspirera någon är vi jätteglada för det.

På Time for Ghanas Facebook och Instagram går det att följa tjejernas satsning. Där lägger de kontinuerligt ut bilder och berättelser från projektet.
– Planen är att åkta tillbaka till Ghana i början av 2018 för att följa upp tidigare insatser, träffa barnen och deras familjer samt undersöka hur vi kan hjälpa till ännu mer.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat