Artikel

Stretcha eller inte stretcha

2016-05-20

… Det är frågan! Många träningsexperter förespråkar stretchning efter träning. Men åsikterna går isär om det verkligen är viktigt för att undvika skador?
– Känner du dig stel efter att du har tränat så hjälper det att stretcha, men det är viktigt att du stretchar korrekt. Har du redan rörliga muskler och stretchar i ytterläge kan det vara skadligt, säger Anna Ek, sjukgymnast på MedicRehab i Jönköping, specialiserad på idrottsmedicin. 

Cykling är generellt sett ganska skonsamt mot kroppen, men cyklister är långt ifrån förskonade från belastningsskador. Sjukgymnasten Anna Ek och hennes kollegor på MedicRehab har i takt med ett stegrande intresse, också märkt av fler cykelrelaterade skador.
– Folk tror inte att cykling belastar kroppen så hårt, och gör därför ibland ganska häftiga nivåhöjningar av sin träning. Men vid cykling används delar av musklerna som du inte använder så ofta. Ben och sätesmuskulatur är värst utsatt.
– Rygg, nacke och axlar tar också stryk, eftersom du sitter i samma ställning under lång tid när du cyklar. Det är därför viktigt att cykeln är inställd efter dina mått och rörelser.

Vissa personer har en överrörlighet som betyder att lederna lätt kan hamna i ytterlägen. Den som är överrörlig ska vara försiktig med stretchning, eftersom man kommer för ”långt ut” i en rörelse och kan få problem om det utförs på fel sätt.
– Alla som idrottar borde egentligen göra vad vi sjukgymnaster kallar för en screening. Vid en sådan tar man reda på vilken typ av rörlighet man har, styrkor, svagheter för att träna på ett så optimalt sätt som möjligt, säger Anna Ek.

Att stretcha före ett cykelpass är inte bra, däremot kan det vara bra att tänja ut musklerna en aning. Men känner man sig stel efter träningen är stretchning att rekommendera, säger Anna Ek.
– Stretchning skapar en bättre genomblödning av muskeln och slaggprodukter rensas ut. Det är särskilt nyttigt för cyklister, eftersom du när du trampar ofta sitter i statiska positioner länge och använder ett begränsat rörelseomfång av muskeln och inte sträcker ut muskeln helt. Då kan det vara skönt att stretcha bland annat säte, lår och vader.

Löparknä är en överbelastningsskada som oftast ses hos löpare, men den kan också uppstå hos cyklister. Skadan kan ske när man har ökat träningsdosen eller bytt cykel/inställningar.
– Smärtan beror på att det iliotibiala bandet (ITB) som går från utsidan av höften ner till knät blivit för kort och börjar nöta mot ett benutskott på lårets utsida, säger Anna Ek.
– Här kan stretchning vara till god hjälp.

Text: Lena Elf