Intresset för att cykla Vätternrundan 2019 är stort. På mindre än en minut hade 80 procent av platserna bokats.
Gunilla Brynell-Johansson i vimlet av cyklister under Cykelveckan 2018.
Artikel

Stort sug efter platserna till Vätternrundan 2019

2018-10-25

Många vill cykla de 30 milen runt Vättern även 2019.
    I onsdags kväll öppnades anmälan till Vätternrundan och intresset var enormt. På mindre än en minut hade 80 procent av alla platser tecknats.
    – Helt fantastiskt kul, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd på Vätternrundan.

Samtidigt säger Gunilla Brynell-Johansson att hon är ödmjukt tacksam för att inte alla platser fullbokades. Nu finns det runt 800 platser kvar till personer som kanske inte i dag känner sig redo för de 30 milen, men som under våren inser att de kommer att klara av det.
    Då känns det bra att kunna erbjuda platser.
    – Även inför årets Vätternrundan märkte vi att det var bra att inte alla platser försvann på en gång. Ändå hade vi både fler startande och fler som cyklade i mål jämfört med året innan.
    – Vi vill att så många som möjligt ska ges chansen att genomföra loppet, men då ska man också känna sig trygg i att man klarar det. Är det fullt är det ju inte ens lönt att försöka anmäla sig eller börja träna.

Anmälan till de andra fyra loppen under Cykelveckan, Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km och MTB-Vättern, har varit öppen sedan i början av september. Även här fylls platserna på sakta men säkert.
    – Det rullar på med anmälningar hela tiden i alla fyra loppen. Intresset är stort direkt när vi öppnar och sedan går det i vågor under hösten för att öka igen efter nyår när alla löften ska infrias, säger Gunilla och skrattar.
    – Dessutom är våren betydelsefull för de här loppen. Ju tidigare man kan börja träna, desto fler anmälningar kommer in. Om vi får bestämma får vårsolen gärna börja skina i mars.

På Vätternrundan märker man tydligt av att intresset för att cykla har ökat. Inte minst tack vare populariteten med elcykeln.
    – Vi jobbar hela tiden för att det ska pratas mer runt cykling och välkomnar alla idéer för att intresset utvecklas även runt omkring. Införandet av elcykelpremien var just en sådan tydlig sak som gjorde att cykelintresset ökade.

Förra årets nyhet, Vätternrundan 100 km, som även är öppet för just elcyklar, var mycket populär och kommer att finnas med även under 2019 års Cykelvecka. Dessutom satsas det vidare på MTB-Vättern som efter att den kom tillbaka för ett par år sedan har blivit en stor succé.

Något annat nytt som ni kan avslöja om Cykelveckan 2019?
– Vi vill alltid förbättra oss och ge så många som möjligt chansen att få uppleva något av våra lopp under Cykelveckan, säger Gunilla och fortsätter lite kryptiskt:
    – Vad det blir för nyheter nästa år kan jag dock inte säga i nuläget, men något nytt ska vi komma med…

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan


Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar cirka 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan.
Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern, Minivättern och arenatävlingen Vättern Bike Games.