Det händer grejer i Uddevalla. Nytt namn, ny projektledare och en satsning på att bli ett tvådagarsevenemang ska få Uddevalla MTB Show att lyfta ytterligare en nivå.
Start och målgång sker vid Glimminge Motorstadion. Däremellan slingrar sig loppet ut mot kusten och in i city.
Artikel

Storsatsning på MTB-lopp i Uddevalla

2020-01-29

Uddevalla MTB växlar upp rejält. Till i år har loppet bytt namn och satsar på ett tvådagarsevenemang för hela familjen.
    – Vi vill att deltagarna tar med sina familjer och förlägger sina semesterdagar här, säger Marcus Kårebrand, som projektleder Uddevalla MTB Show, som det nya namnet lyder.

Uddevalla Swix har cyklats sedan 2016 och har på senare år lockat runt 1 500 deltagare. I år görs en nysatsning som får loppet att återkomma i en helt annan skrud.
    – Loppet har vuxit väldigt fort deltagarmässigt. Arrangören tyckte att det behövde hända något rejält för att utveckla loppet och ta det till en ny nivå, säger Marcus Kårebrand.

Loppet i sig kommer fortfarande att cyklas över 68 och 34 kilometer på vackra stigar som sträcker sig såväl genom skogen som längs kusten. Däremot förlängs evenemanget till två dagar, vilket Marcus hoppas ska medföra nya möjligheter att attrahera deltagare och publik.
    – Vi har tagit in USWE, en tillverkare av vätskeryggsäckar, som medarrangör och vårt gemensamma arbete ska bland annat bidra till att vi erbjuder ett mässområde där hela cykelbranschen finns representerad.
– Det kommer att finnas något för hela familjen. Själva loppet ska bara vara en av flera attraktioner under dagarna. Är man intresserad av cykling är vårt evenemang väl värt ett besök.

Tidigare har det främst varit ideella krafter som har stått bakom loppet. Satsningen har gjort det möjligt att bland annat plocka in Marcus Kårebrand som projektledare. Med hans erfarenhet att arrangera lyckade event siktar de högt.
    – Vi är inte på något sätt blyga. Kommunen och Destination Uddevalla är två starka aktörer som står bakom och tillsammans ska vi jobba mot vår slogan att bli ”Sveriges coolaste MTB-event. Vi vill att deltagarna tar med sina familjer och förlägger sina semesterdagar här.

Hur viktigt är det att erbjuda något mer än bara ett cykellopp?
– Det beror så klart på vilka visioner som finns. I vårt fall blir det viktigt med tanke på att vi vill ha återkommande cyklister. Uddevalla MTB Show ska vara en upplevelse för hela familjen och då måste det finnas något mer. Loppet ska vara kul att cykla, men även runt omkring ska det hända grejer, säger Marcus Kårebrand.

Text: Johan Fransson
Foto: Uddevalla MTB Show


Uddevalla MTB Show

Arrangeras från och med i år över två dagar med massor av cykling och kringaktiviteter. I fjol deltog ungefär 1 500 cyklister, och i år räknas det komma fler än 2 000 personer från såväl hela Sverige som Norge och Danmark.
Läs mer om evenemanget här.

10 juli: barn- och ungdomslopp med underhållning och aktiviteter i mässområdet.
11 juli: 68- och 34-kilometers motionslopp med underhållning och aktiviteter i mässområdet.

68:an

Beskrivs som en av de vackraste och mest intressanta av landets långloppsbanor. Start och mål på Sveriges nationalarena för motocross, Glimminge Motorstadion, tio minuter från Uddevalla centrum. Det cyklas på stigar, strandpromenader, grus- och traktorvägar.

34:an

En lättcyklad bana som passar alla. De 15 första kilometerna cyklas samma sträckning som det längre loppet, för att senare vika av mot Gustafsberg. Längs strandpromenaden ansluter det återigen till den längre banan in i mål vid Glimminge Motorstadion.


Intresserad av mer cykelhändelser under år 2020?

Här har Cykla.se samlat höjdpunkterna för året. Det blandas högt och lågt, internationellt och svenskt. Dessutom kan du ta en titt på fler lopp som arrangeras runtom i landet i evenemangskalendern.